П`ятниця, 26.04.2024, 11:04:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Листопад » 21 » Студентам Університету третього віку розповіли про історію Івано-Франківська
22:37:23
Студентам Університету третього віку розповіли про історію Івано-Франківська

Сьогодні, 21 листопада, в Івано-Франківську студентам Університету третього віку розповіли про історію міста.

Лекцію провів український вчений і педагог, історик, етнополітолог та краєзнавець Іван Монолатій. Зокрема, він презентував присутнім серію книг “Моє місто”, в якій відомі прикарпатські краєзнавці розповідають про особливості історії Івано-Франківська.

“Наше місто відоме не лише завдяки одіозним політикам і різним скандальним ринкам, а й завдяки справді значущим людям та речам. І цю серію з понад 50 книг ми присвятили саме Франківську, за що отримали обласну краєзнавчу премію”, – розповів Іван Монолатій.

Після лекції всі літні студенти та студентки отримали по одній книзі з серії “Моє місто” в подарунок.
“Одним із авторів серії є Михайло Головатий, якого вже, на жаль, з нами немає. Ми перекладали ці книжки на українську, бо раніше їх не було, в людей не було доступу. Видавали у м’якій палітурці, щоб ціна була доступною для всіх”, – додав історик.

Після цього розмова зайшла, власне, про історію Івано-Франківська. Іван Монолатій показав присутнім старі фотографії міста, а також різні варіанти його гербів, якими користувалися в різні часи.

“Нам здається, що Франківськ завжди був таким, яким ми його зараз бачимо, але це зовсім не так. Свого часу це було місто Потоцьких, і було ще багато етапів історії. Іноді лунають голоси про перейменування міста на Станиславів чи Станислав. Деякі люди бачать в цьому зміст, адже тоді в СРСР міста перейменовували, щоб затерти історичну пам’ять”, – сказав краєзнавець.

Також він навів кілька цікавих фактів щодо міської ратуші.

“А ще було щонайменше п’ять станиславівських ратуш – дерев’яні та кам’яні. Є, наприклад, фото 1860-х років, де видно вежу Ратуші – і вона виглядає зовсім не так, як зараз. Ще в обласному архіві є детальна документація щодо того, як ратуша перебудовувалася у 1930-1940 роках. Є цікаві деталі, не втілені в життя – наприклад, на будівлі мали бути орли. Але їх не встигли створити, бо почалася Друга Світова Війна”, – зазначив Іван Монолатій.

Студенти Університету третього віку обговорювали різні періоди історії Івано-Франківська, згадували про старі фотографії, які зберігаються у них вдома, та задавали історику чимало запитань.


Переглядів: 220 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024