Неділя, 05.05.2024, 21:00:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Березень » 2 » Світлини інтер'єрів двох церков Франківщини — серед переможців спеціальної номінації фотоконкурсу Wiki Loves Monuments
16:53:29
Світлини інтер'єрів двох церков Франківщини — серед переможців спеціальної номінації фотоконкурсу Wiki Loves Monuments

У спеціальній номінації "Інтер'єри" фотоконкурсу "Вікі любить пам'ятки" (Wiki Loves Monuments) за 2023 рік журі обрало дев'ять найкращих робіт від українських авторів. На другому та п'ятому місці — інтер'єри двох церков, розташованих на Івано-Франківщині.

Перелік найкращих робіт оприлюднили на сайті фотоконкурсу.

Церква Успіння Пресвятої Діви Марії у селі Рівня

Друге місце у номінації "Інтер'єри" посіла світлина Андрія Тимківа. На ній зображена внутрішня оздоба церкви Успіння Пресвятої Діви Марії у селі Рівня Калуського району.

Храм Успіння Пресвятої Діви Марії — греко-католицька церква та пам'ятка архітектури місцевого значення. Храм збудували у 1770 році з дерева.

Автор фотографії Андрій Тимків дебютував у фотоконкурсі у 2022 році. Тоді він завантажив світлину цієї ж церкви, яка зараз ілюструє сторінку про село Рівня у Wikipedia.

"Цікаво досліджувати навколишній світ, також передавати всю цю красу через об'єктив фотокамери. Люблю досліджувати свій край та хочу, щоб інші про це дізналися", — розповів Андрій Тимків про свою мотивацію брати участь у Wiki Loves Monuments.

Костел Непорочного Зачаття Діви Марії у Городенці

На п'ятому місці — світлина Ірини Варламової. На ній зображений інтер'єр костелу Непорочного Зачаття Діви Марії у Городенці — пам'ятки архітектури національного значення.

"Я поєднала пізнання покутського краю з можливістю віднайти фотографії пам'яток цього регіону, яких ще немає на Вікі. Дуже люблю цей конкурс. Були знімки, які могли б допомогти ілюструвати Вікіпедію, тому конкурс я очікувала, вичитувала правила і готувала підбірку світлин трошки заздалегідь. У цьому році, здається, я побила особистий рекорд з кількості регіонів, фотографії з яких я відправляла", — поділилася враженнями Ірина Варламова.

Костел збудували у стилі пізнього бароко на замовлення графа Миколи Потоцького в 1760 році. Архітектором споруди був Бернард Меретин, який співпрацював зі скульптором Йоганом Пінзелем. Саме він створив п'ять вівтарів для костелу та приблизно 30 скульптур, яких зараз у храмі немає. Частина з них експонується в музеї Пінзеля у Львові.

За своє існування храм зазнав декілька руйнувань. Найбільшого — за часів Радянського Союзу. Тут був швейний цех, майстерня, а пізніше — училище. Саме з того часу не проводили богослужіння аж до 1992 року. У 2021 році до відновлення костелу долучилися волонтери проєкту "1743".

Що відомо про Wiki Loves Monuments

Wiki Loves Monuments ("Вікі любить пам'ятки") — фотоконкурс пам'яток культурної спадщини, що проводиться у приблизно 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа, зокрема й в Україні.

Організатори прагнуть зібрати фотографії усіх пам'яток культурної спадщини світу і розмістити їх на сторінках Wikipedia. Участь у конкурсі є вільною та відкритою для професійних фотографів і любителів. Обов'язкова умова — власне авторство представлених фотографій та завантаження їх протягом конкурсного періоду.


Переглядів: 27 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024