Субота, 27.04.2024, 02:51:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Листопад » 1 » У Яремче відкрили музей сакрального мистецтва
23:02:48
У Яремче відкрили музей сакрального мистецтва

В останній день жовтня, у день святого апостола Луки-іконописця, у Яремчі в Baron SPA Hotel відбулося відкриття Українського музею сакрального мистецтва. Представлена сучасна експозиція творів XVII-XXІ ст.

Основа експозиції – унікальні твори церковного мистецтва, а також сучасні іконописні зразки, створені в рамках реставраційного проєкту «Врятуймо скарби разом!», інформує Фіртка з посиланням на "Яремчанський вісник".

Твори сакрального мистецтва були освячені Преосвященним владикою Коломийської єпархії Василем Івасюком, митрополитом Івано-Франківсько-Галицької єпархії Іоасафом, єпископом християн віри євангельської Юрієм Яремією, а також представниками місцевого духовенства.

На трьох поверхах готелю виставлені як старовинні твори сакрального мистецтва ХVIII-ХХ ст., так і сучасні, відтворені з оригіналів. Більшість ікон повторювали трагічну долю української церкви й культури. Тотальна заборона та нищення пам’яток залишила глибокі рани на самих полотнах, які в більшості своїй були врятовані меценатом Іваном Гавроном та художником-реставратором, завідувачем відділу реставрації Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерієм Твердохлібом, пройшовши консервацію та реставрацію в реставраційному відділі Івано-Франківського краєзнавчого музею.

Важливим для країни є ініціатива повернення втрачених реліквій. Тим паче, що цей процес відбувається на рівні розуміння суспільством цінностей, які здатні творити програму музейного просвітництва всередині українських родин та генерувати культурну благочинність.

Збірка Українського музею сакрального мистецтва налічує понад 60 творів. Представлені прекрасні твори українського іконопису, що досить різноманітні за жанрами та сюжетами й мають широку географію. Це підкреслює головну ідею музею – продемонструвати унікальність історії Західної України в контексті еклектичності української культури й духовності.

На жаль, більшість робіт, що увійшли в колекцію музею, були в занедбаному стані та потребували серйозної реконструкції. Наприклад, дуже складна та тривала робота велася над іконою «Деісус» початку ХІХ сторіччя, оскільки вона була повністю перемальована.

Перлинами колекції є ікони ХVІІІ століття «Святий Лука» та «Зішестя в ад».

Наприкінці вітальних слів владика Василій Івасюк побажав процвітання та натхнення в праці усім, хто долучився до створення нового осередку мистецтва й духовності.

Один із нетипових аспектів експозиції пов’язаний із тим, що її розгорнуто в готелі. Експонати «завойовують» внутрішній простір. Дерев’яний інтер’єр стін толерантно поєднує із традиційною гуцульською хатою, наповненою миром та вірою. Ансамбль цих творів утворює самобутній макрокосмос художньо-історичної та духовної пам’яті нашого народу.

Музей - це міст між минулим та майбутнім, місце зустрічі різноманітних культур, духовних традицій.


Переглядів: 256 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024