П`ятниця, 19.04.2024, 14:12:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 16 » У праці і молитві: місце пам’яті ПСВ у Галичі вчергове згуртувало українських та угорських науковців
21:36:29
У праці і молитві: місце пам’яті ПСВ у Галичі вчергове згуртувало українських та угорських науковців

Вже кілька років поспіль, в осінній період на військовому кладовищі Першої світової війни збираються волонтери, які жертвують свій особистий час та працю для подальшого благоустрою території. Здійснюється даний захід з присвятою до Задушних днів і чергової річниці з часу завершення Великої війни.

Цей рік не став винятком і товариство зібралося одразу після свята Покрови Пресвятої Богородиці для проведення чергової акції. На жаль, сучасні обставини життя дозволили згуртуватися тільки невеликим колективом, проте це не завадило максимально виконати запланований обсяг робіт.

Впродовж дня перебування в Галичі вдалося зробити ряд важливих речей, які як сприятимуть покращенню візуального вигляду місця пам’яті, так і законсервують на триваліший період певні об’єкти перед природними негодами. Серед виконаного: відновлення пошкодженого шару пофарбування надмогильних хрестів за допомогою зовнішньої фасадної фарби, цілковите покриття дерев’яної огорожі шаром відпрацьованого машинного масла, пофарбування вхідної брами та тримача анотаційної таблиці, часткова обробка території гербіцидним препаратом. Слід зазначити, що всі витратні матеріали, які використовувалися при проведенні робіт, були придбані коштом волонтерів.

Після виконання фізичних робіт, учасники встановили лампадки поруч пам’ятного знаку на честь УСС, хрестів присвячених угорським військовослужбовцям та спільно промовили молитви “Отче наш» і «Богородице Діво». Всі мали розуміння, що спільними зусиллями дбають за збереження пам’яті про полеглих – без огляду на національність. А спочивають тут представники багатьох національностей, які ще століття тому пробували спільно жити, як громадяни монархії Габсбургів…

Особистісний та кількісний склад активістів, котрі дбають за військове кладовище в Галичі, постійно змінний. Є ті, хто тут працюють вже роками, є ті котрі долучилися вперше. Цього разу в Галичі працювали представники української та угорської сторін: Домонкош Дора (Dóra Domonkos) - асистент кафедри іноземних мов і перекладу Прикарпатського національного університет імені Василя Стефаника, волонтер Угорського культурно-освітнього центру в Івано-Франківську; Ковач Кріштіан (Krisztián Kovács) - волонтер Угорського культурно-освітнього центру в Івано-Франківську; Нагорняк Михайло – директор Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки, професор кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника; Нагорняк Мирослава – керівник громадської організації «Угорський культурно – освітній центр»; Чемеринський Андрій – Почесний краєзнавець України, старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини НЗ «Давній Галич».

Осіння погода, яка була напрочуд сонячною і теплою, сприяла відповідному настрою волонтерів та успішному виконанню робіт.

Гарним завершення заходу стало відвідання Музею етнографії НЗ «Давній Галич» в с. Крилос. Тут товариство провело час у товариській бесіді щодо проблематики збереження історичної пам’яті та прослухало чудові угорські пісні у виконанні жіночого складу групи.

 

Довідково.

На військовому кладовищі ПСВ у Галичі поховані воїни цісарсько – королівського війська та союзної німецької армії, які загинули в боях за місто Галич або померли від поранень та хвороб в польових лазаретах. Це представники різних національностей, які були службовцями 112 - и військових частин монархії Габсбургів.

На даний час на кладовищі збережено 337 поховань (згідно візуального обстеження місцевості); серед похованих – два стрільці Легіону УСС. За 2011 – 2021 рр. дослідниками встановлено прізвища 249 похованих.

Військові меморіали в Галичі є пам’ятними місцями. Вони підпадають під дію міжнародних угод, зокрема: «Угоди між  Урядом України і Урядом Республіки Польща про збереження місць пам'яті і поховання жертв війни та політичних репресій» (1994) та «Угоди між Урядом України і Урядом Угорської Республіки про збереження та увічнення місць пам'яті загиблих військовослужбовців та цивільних жертв воєн та про статус поховань» (1996).


Переглядів: 148 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024