П`ятниця, 26.04.2024, 00:13:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Грудень » 26 » У Верховині створили музей кінофільму “Олекса Довбуш”
19:44:56
У Верховині створили музей кінофільму “Олекса Довбуш”

Експозиція нового музею розповідає про зйомки кінофільму "Олекса Довбуш" та інших фільмів про Гуцульщину.

Музей кінофільму "Олекса Довбуш" 1959 року відкрили в смт Верховина Івано-Франківської області під час проведення "Днів українського кіно", інформує Фіртказ посиланням на Verkhovyna.life.

Як повідомив голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк на своїй сторінці у Facebook, музей створено за ініціативи місцевих підприємців.

"У Верховині молоді хлопці Микола Данилюк та Володимир Сумарук власним коштом побудували і відкрили музей фільму "Олекса Довбуш", – написав Іван Шкіндюк, виклавши кілька світлин з події.

Народний депутат України, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, який взяв участь у відкритті, зазначив у вітальному слові, що Карпати завжди були і лишаються столицею українського кіно.

"В Карпатах зараз знімається багато не тільки українських, а й європейських стрічок. Ті люди, хто приїдуть сюди як туристи, відвідають музеї кінофільмів – будуть бачити процес створення кіно й відчуватимуть магію кінопроцесу та гір", – цитує слова депутата espresso.tv.

На його думку, найцікавіше в цьому музеї – мультимедійний екран, адже важливо, щоб сучасні музеї ставали цікавими просторами, куди б приходили люди спілкуватися і дивитися фільми. Організатори підтвердили, що в музеї демонструватимуть фільми, які були зняті в Карпатах про Гуцульщину.

"Олекса Довбуш" – художній фільм режисера Віктора Іванова, знятий кіностудією ім. О. Довженка в 1959 році про ватажка опришків. Основні зйомки кінокартини проходили саме у Верховині та Криворівні – високогірних селах Івано-Франківщини.

Варто зазначити, що у Верховині вже кілька років діє Музей кінофільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, а також музей "Хата-гражда" у сусідній Криворівні, де проходили зйомки фільму Параджанова. Також на Івано-Франківщині діють три музеї, присвячені Олексі Довбушу.


Переглядів: 337 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024