Четвер, 28.03.2024, 22:18:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Грудень » 3 » В Івано-Франківську відкрили виставку на честь автора епосу про гуцулів
16:48:35
В Івано-Франківську відкрили виставку на честь автора епосу про гуцулів
Сьогодні у краєзнавчому музеї відкрили виставку "Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)". До 130-річчя від дня народження автора твору "На високій полонині", який називають "Іліадою та Одиссеєю гуцулів" підготували документи й світлини з сімейних архівів родин Вінценза та італійського фотографа Чіпріані.
Голова Комітету ВР з питань культутри і духовності Микола Княжицький зазначив, що Станіслав Вінценз був "справді великим європейським інтелектуалом".
"Найбільше він любив Україну та гуцулів. Він вважав гуцульський світ невідкритою європейською Атлантидою", – сказав Княжицький.
Нардеп також розповів, що у Криворівні планують побудувати великий центр міжкультурного спілкування ім. Станіслава Вінценза, де сьогоднішня виставка експонуватиметься постійно.
За його словами, вже є перекладений перший том "На високій полонині". На цей час над перекладом другого тому працює івано-франківський письменник Тарас Прохасько.
На відкритті консул Республіки Польща у Львові Томаш Коваль зазначив, що виставка мандрує Україною, наближаючись до малої Батьківщини Вінценза – Гуцульщини. Він наголосив, що постать Вінценза є неперсічною і викликає лише захоплення, хоча про нього мало хто знає.
"Подив викликає, що в той непростий час Вінценз дотримувався ідеї толерантності, співіснування та співпраці людей різних націй, культур та віросповідань", – зауважив Томаш Коваль.
"Запросіть друзів та знайомих, хай прийдуть та почитають про той світ, в якому ми жили, який знищила радянська система. Наше завдання – відбудувати такий світ, але значно кращий, набагато більше український, але разом з тим так само міжнаціональний і європейський", – додав Микола Княжицький.
Нагадаємо, Микола Княжицький презентував проект музею імені Станіслава Вінценза, який буде втілений у життя у селі Криворівня на Верховинщині, під час міжнародної конференції "Коло Вінценза: Майбутнє Карпат", що відбулася в червні цього року. А на початку листопада виставку відкрили у приміщенні Верховної Ради у Києві.

Переглядів: 304 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024