П`ятниця, 19.04.2024, 01:51:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 25 » В Івано-Франківську відкрили меморіальну квартиру художника Володимира Чернявського
21:10:21
В Івано-Франківську відкрили меморіальну квартиру художника Володимира Чернявського
Не просто художник й інтелектуал, а людина не від світу цього. Саме так згадують друзі та знайомі про відомого художника й живописця Володимира Чернявського.
Вже понад рік, як митець відійшов у вічність, але пам'ять про нього, його талант й не пересічність живе у серцях людей, яким випало за честь бути знайомим з ним.
22 червня мистецька та інтелектуальна громадськість Івано-Франківська знову засвідчила свою повагу до видатного франківця.
У помешканні, яке впродовж багатьох років стало для Маестро творчою майстернею, вони зорганізували музей.
Родина художника люб’язно надала квартиру, яка довгі роки була житлом, майстернею і творчою лабораторією митця, для створення меморіальної експозиції та використання її з метою популяризації творчого доробку Володимира Чернявського. 
Друзі та шанувальники доклали зусиль для ремонту приміщення та його облаштування, намагалися максимально зберегти атмосферу, в якій щоденно народжувались пейзажі, жанрові картини і полотна духовно-містичного напряму.
Проте, кажуть, що це не музей у звичному розумінні цього слова, а меморіальна квартира. Створена вона не лише для збереження творчого спадку одного із найцікавіших живописців в історії Івано-Франківська й України, а має стати, найперше, одним із діючих креативно-інтелектуальних центрів нашого міста, духовною оазою, де друзі й послідовники зможуть знайти відпочинок під покровом живого й завжди актуального мистецтва.
«Володимир Чернявський був непересічною особистістю. Це була людина широких поглядів, глибокого інтелекту та академічних знань. Він мав багато друзів, він сформував навколо себе інтелектуальне середовище, яке говорило про людські цінності не тому, що це модно чи тому, що на  тебе дивиться об'єктив телекамери, а тому що Чернвський, який перебував в постійному пошуку, спрямовував і інших на пошук Сенсу нашого буття. Саме це середовище, друзі Майстра, зібралися і вирішили зробити таку меморіальну квартиру. Ми зробили все для того, щоб це помешкання митця стало власне не музеєм, а такою меморіальною квартирою, яка буде наповнена своїм "камерним" життям. Тут проводитимуться різного роду філософські зустрічі, семінари, мистецькі пленери. Напевно, приходитимуть художники, друзі, навчатимуться студенти. Це буде осередок тих, хто знав Чернявського, хто з ним контактував і, очевидно, тих, кому буде корисно відкрити цю людину для себе. Буде створено також інтернет-сайт меморіальної квартири Чернявського, ми плануємо якнайширше зібрати хоча б в електронному вигляді надбання художнього та інтелектуального спадку Майстра, випустити каталоги його робіт, зібрати фотографії, відеозйомки, телепрограми за його участю...», - розповів друг і один із ініціаторів створення меморіаольної квартири.
Голова Обласного відділення Національної Спілки художників України Ігор Токарук у своєму виступі наголосив на тому, що Володимир Чернявський «був найкращим живописцем за історію обласної організації НСХУ».
Відкриття такого мистецького центру зібрало не тільки друзів і шанувальників творчості Чернявського, а й представників керівництва Івано-Франківська та області, наукової спільноти краю. До присутніх звернулися зокрема заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький і проректор з наукової роботи ПНУ ім. В. Стефаника Павло Федорук. Висловилися всі бажаючі - друзі, колеги, однодумці.
Заступник голови ОДА Роман Іваницький зауважив, що він присутній на відкритті меморіальної квартири Володимира Чернявського не тільки як представник влади, а й як людина що знала і поважала митця: "Ми зустрічалися з Чернявським. Часто це було в майстерні головного художника Івано-Франківського драмтеатру Олега Семенюка. Ми спілкувалися, дискутували... Вже під час презентації меморіальної квартири в нас з колегами виникла ідея створити в Івано-Франківську і області туристичний маршрут по майстернях художників. І, безперечно, меморіальна квартира Володимира Чернявського буде перлиною в цьому маршруті", - переконаний Роман Іваницький.
Отож вже від сьогодні, в меморіальній квартирі буде постійно діяти виставка робіт академіка. Можна буде побачити його особисті речі, фотографії з сімейного архіву, предмети творчої лабораторії.
Із відкриттям такого творчого осередку міський мистецький ландшафт отримав ще одну вершину, яка позначає культурну історію нашого міста і нашої країни.

Переглядів: 567 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024