П`ятниця, 26.04.2024, 15:43:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 10 » Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1963 рік, частина І)
21:47:23
Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1963 рік, частина І)
Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1963 рік, частина І

Атака з повітря
Проблема величезних зграй ворон над головами івано-франківців – далеко не нова. Ще у 1963 році вона існувала. Тоді пернаті осідали на вулицях Грюнвальдській та Панфіловців (Василіянок) у кронах старих дерев.  Звичайно, мешканці і тоді остерігались гуляти у зелених зонах, побоюючись за чистоту свого одягу. Роки пройшли, а все залишилось по-старому. От тільки ворони дещо змінили локацію. 
 
Весільні прикрощі
Розкішне весілля з усіма атрибутами у ті часи навряд чи вдалось би організувати. Принаймні тому, що звичних тепер аксесуарів катастрофічно бракувало. Скажімо, на цілий ринок квіточки та букетики продавала всього одна жінка. Це при тому, що покупці приїжджали з цілої області. Тож товару на всіх не вистачало. До речі, торгувала продавчиня не зовсім законно. А коли крам закінчувався, надавала свою адресу, де можна було докупити необхідні молодятам речі.

Реорганізація преси
У 1963 році відбулась реорганізація місцевої преси. З березня в області почала виходити ще одна газета – «Радянська Гуцульщина», яка висвітлювала життя Косівського та Верховинського районів. Були реорганізовані й інші газети: богородчанська, галицька, городенківська і калуська, які стали органами відповідних партійних комітетів виробничих управлінь і районних Рад депутатів трудящих. Ці газети і новостворена косівська виходили тричі на тиждень. Коломийська газета «Червоний прапор» виходила чотири рази на тиждень. 
Реорганізували і місцеве радіомовлення. Редакція обласного радіо була перейменована в Комітет по радіомовленню і телебаченню виконкому обласної Ради депутатів трудящих. У Богородчанському, Галицькому, Городенківському, Калуському, Коломийському та Косівському районах створили місцеве радіомовлення з двома штатними працівниками. 
Ольга Рега
За матеріалами газети «Прикарпатська правда» (1963 рік)
Рубрика виходить за підтримки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка. Окрема подяка відділу краєзнавчої літератури та директору бібліотеки Людмилі Бабій.

Переглядів: 434 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024