Вівторок, 23.04.2024, 23:52:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 30 » Втеча зі Станіслава
00:22:55
Втеча зі Станіслава
Втеча з тюрми – явище рідкісне. В’язниця для того й придумана, щоб її неможливо було покинути. Однак наше місто і тут не пасе задніх – у червні 1941 року з радянської (на той час) тюрми НКВД успішно втекли приблизно сотня-друга в’язнів. Точної цифри досі не знає ніхто. Як втекли? Зовсім просто.
Під час нападу гітлерівської Німеччини на СРСР у станіславській тюрмі перебували близько трьох тисяч ув’язнених. І зрозуміло, що про початок нової війни в’язнів ніхто не інформував.
Персонал в’язниці станом на 27-28 червня перебував у «підвішеному» стані: Червона армія зазнавала поразку за поразкою, більшовицька адміністрація або готувалася до евакуації, або ж уже панічно втікала.
У злагодженому та перевіреному механізмі репресій щось не спрацювало, режим у в’язниці ослаб. Вночі 28 червня німці бомбардували станіславське летовище, і деякі в’язні за вибухами здогадалися, що почалася чергова війна. Вони розбили двері камери, вийшли до коридору та почали звільняти «сусідів». Спочатку вивели жінок, ув’язнених у загальних камерах. Відкрити «одиночки» вони не змогли.
Цікаво, що далеко не всі ув’язнені поспішали покинути камери. Дехто, не маючи достатнього досвіду «спілкування» з більшовиками та не чуючи за собою вини, ще сподівався на виправдання. А втеча цю надію перекреслювала.
До виходу на волю всіх заохочував один із ув’язнених – капітан Війська Польського Любчевський (Lubczewski), колишній начальник міської парамілітарної організації – аналога радянського ДОСААФу. Капітан Любчевський став на розбитих воротах і намагався переконати в’язнів у тому, що почалася війна, що через день-другий усе поміняється, і втікачів ніхто не шукатиме. Тому, казав він, треба якнайшвидше та якнайдальше відбігти від злощасного місця і «залягти».
Таким чином покинули в’язницю вчителька Станіславської середньої торгової школи (сьогодні там Прикарпатський університет) Марія Рубашевська, греко-католицький священик – вікарій парафії Святої Покрови у селі Васючин Букачівського району Іван Балук і селянка з містечка Журів того ж району Анна Величко.
Більшість в’язнів поховалися на городах Зосиної Волі (нині – вулиця Коновальця). Останні втікачі ще бачили вантажівку з енкаведистами, що заїжджала на в’язничне подвір’я. Подальші події загальновідомі – абсолютну більшість тих, хто залишився, тут же розстріляли.
Вчителька Рубашевська знай­шла притулок у знайомої на вулиці Собеського (Січових Стрільців), пані Пацьорковської. Отец Балук і селянка Величко пішки вирушили додому. Вони пройшли 75 кілометрів і до вечора того ж дня дісталися рідних садиб. Контролю на дорозі тоді не було, а в селі Ямниця невідомий милосердний селянин трохи підвіз утікачів. Священик Іван Балук тут же, ще ввечері, відправив вдячну літургію у церкві.
Капітан Любчевський потім увійшов до складу головного керівництва Армії Крайової (14 лютого цього року минуло 70 років організації АК). Він ще раз був заарештований німцями, відбув концентраційний табір, після війни оселився у США, де й помер своєю смертю (воістину – кому що написане).
Своєю ж смертю у Варшаві померла і вчителька Марія Рубашевська, корінна мешканка Станиславова, сестра знаних юриста Адама Рубашевського та ксьонд­за Целестина Рубашевського.
У Кракові померла пані Пацьорковська з вулиці Собеського.
Священик Іван Балук із сім’єю емігрував до Америки і там у шістдесятих роках загинув у автомобільній катастрофі.
Селянка Анна Величко дожила до 93 років і померла в Івано-Франківську в 1978 році.
Леонід Орел

Переглядів: 546 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024