П`ятниця, 29.03.2024, 17:54:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 1 » З Коломиї на Кубок Девіса
09:12:04
З Коломиї на Кубок Девіса
Тенісисти міжвоєнної Коломиї починали з убогого бетонованого корту, перемагали усіх місцевих конкурентів і змагалися навіть на легендарному Кубку Девіса. Нині про цих людей можна почитати хіба в закордонних виданнях.
Великий теніс серед українців Коломиї поширив Петро Франко, син великого Каменяра. У 1922 році він влаштувався учителем у коломийську гімназію, купив для неї спортивне обладнання, тенісні ракетки та м’ячі.
Перші заняття спочатку відбувалися у Студентському парку (нині — парк ім. Шевченка). Тут знаходився тенісний корт, але його недоліком було незручне бетонне покриття. Тому невдовзі Франко разом з учнями побудував корт на вулиці Словацького (нині — Гетьманська), і ще один біля свого будинку. У 1925 році товариство «Сокіл» спорудило ще два корти з м’яким покриттям. Доглядали за ними самі тенісисти.
«Золотий» період коломийського тенісу почався, коли до міста приїхав Олександр Кульчицький. Він викладав філософію в гімназії й поселився неподалік від «сокільських» кортів. Саме він виховав зіркову трійцю міжвоєнного коломийського тенісу: Романа Сельського, Любомира Чайківського та його сестру Софію Могильницьку.
У 1932 році, коли Чайківському було 14, він дійшов до фіналу турніру в Коломиї, де також брали участь кращі українські тенісисти Львова. Тут же перше місце здобула його сестра Софія, а разом вони стали кращими серед мішаних пар. Згодом вони вже удвох тріумфували в Чернівцях та Станиславові. У 1933 році Чайківський переміг на юніорському чемпіонаті у Львові.
Через рік Коломия здобула абсолютну перемогу в Станиславові. Чайківський — кращий в індивідуальній грі серед чоловіків, Софія — перша серед жінок, Чайківський і Сельський — кращі в парній грі, Чайківський з сестрою — перші серед мішаних пар. Сельському тоді вручили приз «Кращий гравець провінції». У 1935 році через серцевий недуг він відійшов від змагань, а потім став відомим львівським художником.
У 1936 році Чайківський виїхав на навчання до Варшави, де вступив до спортивного клубу «Легія». Минуло кілька місяців і його запросили до юніорської збірної Польщі. Разом із командою він їздив на престижні змагання, попереду відкривалися райдужні перспективи, але вибухнула Друга світова. Вона застала його на турнірі в Ризі. Разом з чемпіоном Польщі поляком зі Львова Юзефом Гебдою Чайківський почав подорожувати містами СРСР, популяризуючи теніс. Після одного з показових виступів у Ленінграді Чайківський утік, дістався рідної Коломиї, а звідти перебрався до Австрії та прийняв тамтешнє громадянство.
Австрійці також помітили талановитого тенісиста й запросили його до своєї збірної. Чайківський представляв Австрію на багатьох міжнародних турнірах, взяв участь навіть у легендарному британському Кубку Девіса. Ігрова кар’єра Чайківського завершилася травмою, коли він невдало впав на ракетку і зламав ребро. Та після цього він не полишив теніс, а давав уроки як інструктор. Помер Любомир Чайківський у Мюнхені від запалення легень у 1974 році. Тоді йому було лише 56.
Що ж до наставника коломийських тенісистів, то Олександр Кульчицький у 1940 році емігрував. Спочатку працював у Мюнхенському інституті психології та психотерапії, а потім був професором (а кілька років і ректором) Українського вільного університету. Помер у 1980 році у Франції.
МИКОЛА ВОЛКОВ 

Переглядів: 630 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024