П`ятниця, 19.04.2024, 01:11:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Липень » 16 » З металопластиком та хрестами з нержавійки: на Прикарпатті реставрують пам'ятку архітектури
20:35:27
З металопластиком та хрестами з нержавійки: на Прикарпатті реставрують пам'ятку архітектури

З металопластиковими вікнами та хрестами з нержавійки може зустріти свій двохсотлітній ювілей церква у селі Кричка, що на Прикарпатті.

У червні цього року парафіяни вирішили відремонтувати храм своїми силами на свій смак, проте не врахували те, що це пам’ятка архітектури місцевого значення, пише Суспільне.

"Церкві - 200 років. У 1820-му році її перенесли в Кричку. Одні кажуть, що із Солотвина, інші - з Маняви", - розповідає Суспільному архітектор Андрій Савчук.

Чоловік досліджує сучасну дерев’яну рекреаційну архітектуру Карпат та займається сакральною архітектурою.

Церква в Кричці належить до пам’яток культурної спадщини місцевого значення.

Андрій Савчук каже, щоб відреставрувати цей храм, потрібна проєктно-кошторисна документація. Роботи повинні проводити відповідні спеціалісти.

"Всі пішли їм (жителям Крички - ред.) на компроміс, і районна влада в тому числі, дозволивши почати ремонт без документів. Адже виготовити такий проєкт дорого", - продовжує архітектор.

Тож ремонтом церкви зайнялися парафіяни, зокрема, голова релігійної комісії, староста церкви, майстри. Люди, яких найняли віряни, познімали старі ковані 200-літні хрести, мотивуючи тим, що вони всі різні.

"Вони змінили форму маківки храму, зробили чисто таку москоську, нетрадиційну для нашої сакральної архітектури. Новий купол зробили нормально, розібрали старий, зняли бляху, і ніби все починалося добре. Але наступні частини покрівлі майстри криють по старій блясі", - каже Андрій Савчук.

І додає, що це призведе до додаткового навантаження на будівлю. Архітектор запевняє, що через рік-два дах дасть просадку, і є ймовірність протікання.

У церкві встановлять металопластикові вікна. Спочатку віряни запевняли, що лише три у восьмикутному барабані, щоб туди ніхто не ліз. Проте, за словами Андрія Савчука, є інформація, що такі вікна поставлять всюди.

"Там взагалі спочатку мова йшла про металевий сайдинг на стіни. Ми криком кричали, бо то гаражі та автомийки ним обшивають. Потім були звернення і від районної ради. Люди запевнили, що все робитимуть, як має бути. Проте, приїхавши в село, ми побачили, що нічого не змінилося, продовжують як-небудь робити. Ставлять нові хрести з нержавійки, старі валяються попід церкву, нікому вони не треба", - розповідає чоловік.

Церква знаходиться в державній власності, але в користуванні громади. Будь-які дії фізичних чи юридичних осіб, які можуть спричинити руйнування цього храму, є протиправними.


Переглядів: 200 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024