Середа, 01.05.2024, 23:46:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Листопад » 23 » Забуте побратимство. В підготовці до столітнього ювілею
22:19:05
Забуте побратимство. В підготовці до столітнього ювілею

Впродовж кількох століть своєї історії Україна була змушена вести постійну боротьбу за збереження своєї державності.
Стосунки з державами – сусідами завжди були непростими. Окремі моменти взаємовідносин з Румунією, Угорщиною чи з Польщею були трагічними для долей тисяч людей.
Разом з тим, завжди найбільшим ворогом українців був і залишається північно – східний сусід.
В різних формах своєї державності, як Російська імперія, а згодом радянська Росія, тепер Російська Федерація, основним своїм завданням мали придушення українства і ліквідацію його державності.
Як колись, так і тепер, важливою для України є наявність союзників, які економічною та військовою підтримкою можуть сприяти утвердженню нашої держави у колі вільних, демократичних народів Європи.

В наступному, 2020 р. відзначатимемо два ювілеї, які є спільними для українського та польського народів.
Перший – відзначення звільнення Києва союзними арміями Війська Польського та армії УНР від більшовиків (травень 1920 р.); другий – річниця Варшавської битви (серпень 1920 р.), в ході якої союзні польсько – українські війська завдали поразки арміям Червоної Росії; у результаті цих боїв Польща зберегла свою незалежність, а більшовицькі війська були змушені повернутися на свою територію.

І хоча подальші стосунки між двома нашими народами не були безконфліктними, важливо пам’ятати і вшанувати полеглих героїв тих боїв, згадати те забуте побратимство. Свідченням сумних сторінок того періоду є десятиріччями забуте кладовище Війська Польського у м. Галичі. На ньому спочивають союзники Армії УНР, які полягли в боях з більшовиками під Галичем у вересні 1920 р.

З метою обговорення ймовірних урочистостей та питання збереження польського військового кладовища, 22 листопада 2019 р. м. Галич відвідали відомі у Європі громадські активісти та волонтери Пржемислав та Магдалена Ясколовські, які останні два десятиліття віддають свій особистий час та кошти для збереження пам’яті про полеглих, а за можливості дбають за реновацію забутих об’єктів.

Слід зазначити, що ще на початку літа 2019 р. наказом Генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» Володимира Костишина, кладовищу надано статус нововиявленої пам’ятки історії, а науковими працівниками установи встановлено прізвища похованих військовиків та зібрано інформацію про роботи з благоустрою цього пам’ятного місця у 20 – 30 – их роках ХХ століття. Також, цього року на кладовищі було встановлено дерев’яний хрест та інформаційну таблицю (в період радянської влади всі гробівці були значно пошкоджені).

Під час свого побуту у Галичі представники польської сторони відвідали меморіал та зустрілися з міським головою Галича Орестом Трачиком і заступником генерального директора Національного заповідника “Давній Галич» з питань пам’яткоохоронної роботи Володимиром Дідухом.

Дані зустрічі були важливими та актуальними для обох сторін, було обговорено питання подальшої співпраці. Всі військові кладовища Галича: австро – угорського війська, Війська Польського, Червоної армії повинні мати належне збереження та постійну опіку.

Як на міждержавному, так і на локальному рівнях, гасло повстання (1794 р.) під проводом Тадеуша Костюшки, яке звучить як: «За нашу і вашу свободу / Za wolność naszą i waszą», досі не втратило свого значення.

 

Довідково.
Ділянка могил вояків польської армії, 1920 (іст.).
Вул. Замкова, у південно-східній частині Замкової гори. На старому міському кладовищі, вздовж правого боку дороги, яка веде від колишнього адмінкорпусу цегельні до замку.
Тут захоронені підпоручник, старший стрілець та 10 стрільців 21-го і 36-го піхотних полків Польщі, відомих під назвами «Діти Варшави» та «Академічна легія».
Орієнтовна площа військових поховань 148 м2. У західній частині ділянки розміщений меморіальний знак, що має вигляд трьох накладених одна на одну бетонних плит. На верхній плиті є залишок металевої основи, до якої кріпився хрест. На схід від пам’ятного знака проглядаються вісімнадцять гробівців, розташованих у чотири ряди. Кожна могила була увінчана хрестом, орієнтованим на схід.


Переглядів: 243 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024