П`ятниця, 19.04.2024, 04:08:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 29

Вже кілька десятків років тому (аж незвично так писати), коли я дитиною, а згодом юнаком перебував у свого діда на Заріці, з бесід його гостей почав відкладати у своєму розумінні назви окремих місцевостей чи дільниць / мікрорайонів Галича.

Товариство, яке збиралося в діда, було досить цікаве і різновікове. Тут були і старезні діди, які служили в цісарському війську, і молодші, котрі пройшли дорогами Другої світової війни. Вони любили оповідати і про життя за бабці Австрії і за Польщі. Вже згодом, працюючи в архівах, я знайшов документальне підтвердження багатьох їхніх оповідок, які спершу здавалися мені фантазійними.
Серед іншого вдалося знайти і документи про те, що мої предки згадувалися в міських документах ще у XVIII cт., і пос ... Читати далі »

Переглядів: 230 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2020

У Львові знайшли фільм першого українського кіномитця Галичини Юліана Дороша. Стрічку «З народних джерел» режисер зняв про гуцульських майстрів у кінці 60-х – поч. 70-х років. Плівку із фільмом знайшли у помешканні Дорошів, що на вул. Левицького у Львові. Тепер знахідку планують оцифрувати та презентувати загалу.

У львівській квартирі більшість свого життя прожив кіномитець і фотограф Юліан Дорош, а згодом і його син – мистецтвознавець Андрій Дорош. Після його смерті у 2009 році помешкання перейшло у власність міста. Тепер тут планують відкрити музей. Нещодавно родичка Дорошів Тетяна Крушельницька запросила у помешкання дослідників. Випадково натрапили на невідому плівку, пише Zaxid.net.

... Читати далі »

Переглядів: 220 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2020

До 583-ої річниці першої писемної згадки про Калуш у Краєзнавчому музеї Калущини презентували проєкт реконструкції міської ратуші за участю міського голови Ігоря Матвійчука, першого заступника міського голови Галини Романко, заступника міського голови Любові Максимович.

Відновлення ратуші є надзвичайно важливим питанням для міста. Культурна спадщина Калуша, це те, що варто цінувати, підтримувати, зберігати та розвивати.

Макет продемонстрував максимальне збереження автентичності будівлі та приєднання до неї адміністративних споруд, де розмістяться апарати міської ради та виконкому, зали засідань, ЦНАП та ... Читати далі »

Переглядів: 217 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024