Середа, 24.04.2024, 20:26:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 03

Від 1996 р. у Коломиї видається Енциклопедія Коломийщини. Побачило світ 9 зшитків-томів цього унікального видання, яке містить різноманітну інформацію про наш край.

Тепер підготовлено до друку першу книгу на літеру К, з якої пропонуємо статтю про вулицю Карпатську. Цією довгою вулицею ми часто їдемо на Яремчу, на Закарпаття або Івано-Франківськ та Львів.

Але що ми про неї знаємо? Про це й наша розповідь. "Дзеркало медіа"  дякує редакційно-видавничому комітетові «Енциклопедія Коломийщини» за ексклюзивну публікацію.

... Читати далі »

Переглядів: 220 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2020

У мережі Facebook триває онлайн-конкурс "Покутський стрій".

Ініціатор проведення віртуального заходу - громадський активіст, директор КП "Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича" Михайло Ковтун, пише Суспільне.

"Маємо багато ідей, але не можемо їх втілювати у період карантинних обмежень. Не проведемо жодних масових екологічних акцій, не відбудеться "Свято неба" у травні, а також відкриття сезону сплавів по Дністру, – сказав Михайло Ковтун в ефірі Суспільне Карпати. – Тож ми вирішили долучати людей до участі в онлайн-кон ... Читати далі »

Переглядів: 266 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2020

В історичному середмісті Івано-Франківська, на Валах, будують церкву Святого Миколая. Земляні будівельні роботи проводять без археологічного супроводу. Небайдужі франківці розмістили фотографії, на яких видно, що все вже капітально забетоновано, є арматура.

Науковий співробітник охоронно-архітектурної служби Інституту археології НАН України Василь Романець розповідає, що жодних археологічних досліджень там не проводили, як того вимагає законодавство, інформує Суспільне. Карпати.

“Єдине було звернення до нас, коли затверджували схему транспортного руху до будови з вулиці Дністровської ... Читати далі »

Переглядів: 223 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2020

У 1841 році на південно-західній околиці Станиславова австрійський уряд збудував міську лікарню, або, як тоді казали, цивільний шпиталь. Будівля збереглася – нині це найдавніший корпус центральної міської клінічної лікарні на Мазепи, 114.

Посада головного лікаря була престижною, проте небезпечною. Багато очільників закладу помирали явно передчасно, пише Репортер.

 

Найкращий ескулап Станиславова

Значні кошти для будівн ... Читати далі »

Переглядів: 239 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2020

Важливим підприємством для нашого краю була фабрика вати, ватину і ковдр братів Мендельсонів. Вона була заснована в 1890 році, і спочатку її потужності були досить скромними. Поступово виробництво набирало обертів, і у міжвоєнний період підприємство Мендельсонів стало єдиною великою текстильною фабрикою в цілій Галичині.

У той період тут працювали 250 робітників і 25 працівників адміністрації. Фабрика виробляла вату для ковдр, ватин, різні види ковдр та пряжу для ткання килимів. Устаткування фабрики працювало на потужностях води і пари, вона мала власний подрібнювальний цех, прядильню і цех для фарбування. Підприємство поставляло свою продукцію не лише на внутрішній ринок, а й до інших країн. Сировину на підприємство теж поставляли з дос ... Читати далі »

Переглядів: 220 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2020

Цілуючи дорогих нам людей, ми виявляємо до них нашу любов і ніжність. А от у давні часи поцілунки інколи ставали приводом для забобонів, пересторог і навіть судових процесів. В місцевих газетах обговорювалися питання, наскільки безпечними та етичними є поцілунки, а також кого і коли можна цілувати.

Галицька преса про поцілунки

У 1886 році «Кур’єр львівський» опублікував уривок зі щоденника молодої панни, яка описувала свій перший поцілунок: «Двадцятого травня пан Р. поцілував мене вперше. В мене виникло відчуття, неначе я знаходжуся в кімнаті, наповненій трояндами, що плавали у ме ... Читати далі »

Переглядів: 395 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024