Четвер, 25.04.2024, 14:35:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 3 » Ретро-новина: історія фабрики вати
11:07:41
Ретро-новина: історія фабрики вати

Важливим підприємством для нашого краю була фабрика вати, ватину і ковдр братів Мендельсонів. Вона була заснована в 1890 році, і спочатку її потужності були досить скромними. Поступово виробництво набирало обертів, і у міжвоєнний період підприємство Мендельсонів стало єдиною великою текстильною фабрикою в цілій Галичині.

У той період тут працювали 250 робітників і 25 працівників адміністрації. Фабрика виробляла вату для ковдр, ватин, різні види ковдр та пряжу для ткання килимів. Устаткування фабрики працювало на потужностях води і пари, вона мала власний подрібнювальний цех, прядильню і цех для фарбування. Підприємство поставляло свою продукцію не лише на внутрішній ринок, а й до інших країн. Сировину на підприємство теж поставляли з досить віддалених місцевостей.

Так, у 1910 році преса повідомила, що Торгово-промислова палата у Львові посприяла вигідному колійовому тарифу для перевезення бавовни з Трієста до фабрики вати в Станиславові. Співвласник фабрики Юліуш Мендельсон був одним з представників Станиславова у Торгово-промисловій палаті. Його внук Роберт згодом емігрував у США, де став відомим ученим-політологом.

Фабрика пережила дві великі пожежі. В травні 1912 року згоріла ціла триповерхова фабрична будівля, де було багато легкозаймистої сировини. На щастя, це майно було застраховане. Ще одна пожежа вибухнула в липні 1914 року. Загоряння відбулося у подрібнювальному цеху, згоріли всі машини та стара триповерхова будівля. Новіша будівля, де виготовляли ватин, залишилась неушкодженою. Шкода від пожежі складала кільканадцять тисяч корон. Згодом фабрику перепрофілювали у прядильно-трикотажну.

За радянської влади підприємство шило дитячий одяг та верхній трикотаж, були зведені нові корпуси фабрики. Незважаючи на давню історію, Івано-Франківська трикотажна фабрика припинила своє існування – у 2001 році суд порушив справу про її банкрутство. Землю і будівлі фабрики роздали в оренду.

Газета «Кур’єр станиславівський» від 2 жовтня 1910 р. і 19 травня 1912 року.

Олена БУЧИК


Переглядів: 221 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024