Четвер, 25.04.2024, 02:24:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 12

Постійні запізнення учнів на уроки є справж­нім головним болем для вчителів. Цікаво, що у старому Станиславові цю проблему вдалося вирішити.

Принаймні, в українській гімназії, пише Репортер.

Довший час закладом керував директор Микола Сабат. Він тримав таку залізну дисципліну, що міг дати фору штрафному батальйону. Найбільше учні боялися потрапити до «чорної книги» пана директора. Про неї, а також про гімназійні порядки читаємо у спогадах Юліана Каменець­кого, який у 1918 році прийшов туди працювати молодим вчителем.

... Читати далі »

Переглядів: 237 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2020

Кав’ярня «Едісон» у пасажі Гартенберґів мала репутацію надзвичайно респектабельного закладу. Для розваги гостей туди часто запрошували музикантів.

Кожної середи, суботи й неділі, а також у святкові дні своєю творчістю відвідувачів тішив військовий оркестр. З грудня 1908 року в кав’ярні давала концерти італійська капела «Cesare de Vita», що раніше з успіхом виступала в багатьох європейських столицях.

У 1909 році в «Едісоні» виступала капела маестро Вінцентія Керки, до якої теж належали музиканти з Італії. Ці гості з Півдня примудрилися втрапити у дуже неприє ... Читати далі »

Переглядів: 241 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2020

Начальник Явірницького пошуково-рятувального відділення та краєзнавець Василь Фіцак довідався історію плитки, яка збереглася в обсерваторії на горі Піп-Іван.
 Відкриття обсерваторії імені маршала Юзефа Пілсудського Ліги протиповітряної оборони Польщі відбулося 29 липня 1938 року

Як виявилось, клеймована теракотова плитка із знаком фірми (шестикутна зірка) та абревіатурою D. i L. — це плитка з заводу в місті Опочно (Польща), розповів у соцмережі калушанин Василь Фіцак.

Засновниками фірми були Ян Дзевульський та брати Юзеф і Владислав Лянге. заснован ... Читати далі »

Переглядів: 215 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2020

У середині ХVIII століття споконвічні німецькі території були вже густо заселені. Коли до Габсбурзької монархії приєднали Галичину, цісар Йосиф ІІ всіляко заохочував співвітчизників до створення колоній на новонабутих землях.

Наприкінці ХVІІІ століття серед мешканців Станиславова уже значною була кількість австрійців. Вони працювали чиновниками в магістраті, старостві, вчителювали у школах, гімназіях. Австрійський уряд призначав державними службовцями німців або понімечених чехів. Якщо за цісаревої Марії-Терезії урядовою мовою була латинська, то за Йосифа II – німецька. Окрім неї, в давньому Станиславові розмовляли русько-українською, польською, вірменською. За статистикою 1887 року, німецькою мовою в місті розмовляло 6 998 осіб. Н ... Читати далі »

Переглядів: 272 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024