П`ятниця, 26.04.2024, 16:35:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 12 » Кримінальна історія: злодії з «Едісона»
12:43:36
Кримінальна історія: злодії з «Едісона»

Кав’ярня «Едісон» у пасажі Гартенберґів мала репутацію надзвичайно респектабельного закладу. Для розваги гостей туди часто запрошували музикантів.

Кожної середи, суботи й неділі, а також у святкові дні своєю творчістю відвідувачів тішив військовий оркестр. З грудня 1908 року в кав’ярні давала концерти італійська капела «Cesare de Vita», що раніше з успіхом виступала в багатьох європейських столицях.

У 1909 році в «Едісоні» виступала капела маестро Вінцентія Керки, до якої теж належали музиканти з Італії. Ці гості з Півдня примудрилися втрапити у дуже неприємну історію. Того року місто накрила справжня хвиля крадіжок. Переважно на Тринітарській площі та на площі Ринок, де активно велася торгівля, з жіночих сумочок хтось нахабно цупив гаманці. Поліція енергійно шукала злодія, та все було марно.

Але 5 вересня 1909 року стражам порядку таки пощастило. Місцевий інспектор Ратнер помітив на вулиці двох молодиків, які намагалися вкрасти гаманець у якоїсь пані, однак їм це не вдалося. Нахабні злодюжки ввійшли за жінкою до крамниці й там таки довершили свою чорну справу.

Бравий інспектор був напоготові й одразу схопив злодіїв на гарячому. І що ж виявилося? Нахабними крадіями, чиї «подвиги» сполошили все місто, були два італійські музиканти Міхал Аґресті й Вінцент Пунзі, які виступали в кав’ярні «Едісон» у складі капели Вінцентія Керки. Італійці гаряче заперечували свою провину, проте їхшвидко вивели на чисту воду.

Продавчиня овочів з вулиці Ґославського (нині вул. Вітовського) знайшла на сходах у себе в пивниці чотири порожні гаманці. Виявилося, що крадії забирали гроші, а гаманці викидали через відкриті сіни до пивниці. Тож італійських музикантів було заарештовано й відправлено до тюрми. Так безславно закінчилися їхні гастролі в Станиславові.

Олена БУЧИК


Переглядів: 242 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024