Четвер, 28.03.2024, 12:07:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 09

Перша світова війна знесла з лиця землі дві великі імперії — Російську і Австро-Угорську. Народи дістали право на самовизначення. Листопадовий зрив у Львові для українців — це омріяна століттями можливість мати власну державу, якою стала Західно-Українська Народна республіка. Що відбувалося у цей період на теренах Калущини?
Перебравши в свої руки основні державні установи, розпочалося формування системи виконавчої влади на національній основі. Не створюючи принципово нових управлінських структур, було відновлено функціонування існуючих при австрійському режимі місцевих виконавчих органів. Керівниками повітової адміністрації стали новопризначені українські комісари. Посада повітового комісара замінювалася на начальника місцевої адміністрації – повіт ... Читати далі »

Переглядів: 273 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2020

Михайло Цьомко у 1944-му році ховав тіла загиблих жителів села Яблунька, що на Богородчанщині, які загинули у бою з відділом НКВС.
 "Викопали ми яму, трошки знайшли клейонки і лице застелили", — згадує Михайло Цьомко
У День пам’яті та примирення чоловік розповів журналістам Суспільного, як усе відбувалося:

"В неділю ми пішли копати, в самих лише сорочках. Сонце пригрівало. Гірко було прикопувати хлопців. Не було чим ні накрити, ні нічого. Викопали ми яму, трошки знайшли клейонки і лице застелили. Вісім партизанів і одну дівчину прикопали ми".

У 1991-м ... Читати далі »

Переглядів: 194 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2020

Сільський голова Старого Угринова Тарас Федорів розповів, якою була ціна війни для односельців Степана Бандери.
 Степан Бандера був заарештований в перші дні липня за Акт проголошення незалежності і пробув у кацеті до кінця війни
Тарас Федорів оприлюднив у соцмережі факти про мешканців Старого Угринова, які брали участь у Другій світовій війні, інформують "Вікна".

"Сьогодні — день закінчення останньої Великої війни в Європі. Для українців та війна мала чи не найстрашнішу ціну з-поміж інших народів. "Пабєда" в тій війні й досі використовується нашими сусідами-"недабратьямі" у своїй ворожій пропаґанді проти України і всього цивілізованого світу. Центральна тема &mdash ... Читати далі »

Переглядів: 266 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2020

На початку ХХ ст. великим успіхом у мешканців Станиславова користувалися концерти військових оркестрів. Очевидно, військові музиканти були справжніми майстрами своєї справи.

Проте, як публіка поспішала на концерт у міському парку, повідомляє місцева преса:

«Концерт має відбутися о шостій годині пополудні. До парку поспішають тлуми людей, неначе до якогось святого місця, де відбуваються дива. Вони сунуть пішки, у фіакрах, на роверах і в автомобілях. Всі нарядно вбрані, неначе налаштовані на участь у конкурсі вбрань, зачісок і капелюшків. Тітоньки, бабці та мамусі – це форпост. Чоловіки, перева ... Читати далі »

Переглядів: 238 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2020

Квітень став по-справжньому насиченим на події у футбольній історії краю. Насамперед мова йде про 70-і роки, коли івано-франківський «Спартак» переміг в чемпіонаті України (Друга ліга) та виборов місце у Першій союзній лізі. Пропонуємо пригадати, як це було, разом із спільнотою «Ветерани футболу Прикарпаття».

1975 рік

У межах 4-го туру чемпіонату СРСР серед команд Першої ліги івано-франківський «Спартак» 26 квітня приймав одноклубників із Нальчика (Кабардино-Балкарія). Пропустивши у дебюті матчу пенальті, господарі поля змогли зрівняти рахунок лише на початку другого т ... Читати далі »

Переглядів: 215 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024