Середа, 24.04.2024, 17:30:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 9 » Екскурс у минуле: славетні 70-і
21:57:19
Екскурс у минуле: славетні 70-і

Квітень став по-справжньому насиченим на події у футбольній історії краю. Насамперед мова йде про 70-і роки, коли івано-франківський «Спартак» переміг в чемпіонаті України (Друга ліга) та виборов місце у Першій союзній лізі. Пропонуємо пригадати, як це було, разом із спільнотою «Ветерани футболу Прикарпаття».

1975 рік

У межах 4-го туру чемпіонату СРСР серед команд Першої ліги івано-франківський «Спартак» 26 квітня приймав одноклубників із Нальчика (Кабардино-Балкарія). Пропустивши у дебюті матчу пенальті, господарі поля змогли зрівняти рахунок лише на початку другого тайму. Відзначився Степан Рибак, пробивши через захист (50 хв.). Через дві хвилини Валерій Голубцов (52 хв.) виявився найвправнішим гравцем: після виконання штрафного С. Рибаком він із третьої спроби господарів поля вразити ворота гостей спромігся переправити м’яч у ворота.

Євген Дерємов, скориставшись неузгодженими діями захисту, забиває свій другий м’яч у цій зустрічі, зрівнюючи рахунок. Але Степан Рибак зумів «організувати» дві бездоганні атаки своєї команди, у яких нападникам – Ігорю Диріву (62 хв.) та Степану Чопею (85 хв.) – залишалось лише підставляти ноги та святкувати взяття воріт гостей із далекої Кабардино-Балкарії. Після трьох зіграних турів івано-франківський «Спартак» посідав четверту сходинку у турнірній таблиці, поступаючись лише мінському «Динамо», кутаїському « Торпедо» та сімферопольській «Таврії». Водночас слід відзначити, що перші дві згадані команди на той час зіграли по чотири матчі.

1976 рік

Франківський «Спартак» у матчі 4-го туру здобув свою першу перемогу у чемпіонаті СРСР серед команд Першої ліги. Сталося це 23 квітня на стадіоні «Спартак». На радість багатотисячній аудиторії місцевих вболівальників було здобуто перемогу над ташкентським «Пахтакором» (2:1) – одним із фаворитів на здобуття двох путівок до Вищого дивізіону радянського футболу. Автором першого забитого м’яча у матчі став Степан Рибак (30 хв.).

За п’ять хвилин до завершення першого тайму рахунок зрівняв «бавовняр» Віктор Чуркін. Коли до фінального свистка залишалось 10 хвилин, здавалось, напружений матч завершиться в нічию, що, зрештою, було би логічним підсумком усіх подій на полі. Та в цей момент грубо помилився Могильний. Намагаючись обіграти Паламарчука, капітан гостей у боротьбі втратив м’яч, «спартаківець» тут же покарав його за таку необачність. За підсумками сезону-1976, «Спартак» посів 14-е місце серед 20 команд, а «Пахтакор» – 3-є, поступившись путівкою до Вищої ліги «Кайрату» та «Нефчі». Наступного сезону команда зможе повернутись до Вищої ліги, зайнявши 2-е місце.

1978 рік

На фото (праворуч): Богдан Копитчак, Тарас Белей, Ігор Дирів., Петро Кушлик та Микола Пристай – гравці команди “Спартак”.

В межах 4-го туру чемпіонату СРСР серед команд Першої ліги івано-франківський «Спартак» завітав 28 квітня у місто троянд, що розташоване на берегах Ріоні, – Кутаїсі. На 17 хвилині Микола Пристай, котрий досягне свого кращого бомбардирського результату за час виступів у «Спартаку» у 70-х (у 42 зіграних матчах сезону 1978 року він 14 разів відзначиться забитими голами), відкрив лік забитим м’ячам у грі. Вже через дві хвилини Роман Покора зробить комфортну перевагу іванофранківців у два м’ячі над командою, яка репрезентувала місцевий автозавод, який випускав знамениту «Колхіду», – «Торпедо».

По перерві господарям поля вдалось лише раз засмутити Тараса Белея. На 68-й хвилині відзначився Б. Парулава. Після 90 зіграних хвилин гри арбітр із Душамбе А. Філіпенко зафіксує перемогу гостей, для яких вона стане першою у тому чемпіонаті.

Андрій МЕНІВ

Чи знаєте ви, що…

За всю історію станіславського/івано-франківського «Спартака»/Прикарпаття» команда зустрічалась із трьома футбольними командами Грузії. Крім кутаїського «Торпедо», ще із ланчхутською «Гурією» та тбіліським СКВО (дві перші у своїй історії виступали у вищому дивізіоні футболу СРСР). З усіма ними у галичан позитивний результат зустрічей. З «Торпедо» – 7 перемог, 8 нічих та 3 поразки, із «Гурією» – 2 перемоги та дві нічиї у 4 зіграних матчах, із СКВО –1 перемога та 1 нічия у двох зіграних матчах. Загальна кількість м’ячів, забитих у тих матчах, 30-20 на користь команди України.

Легендарному «Спартаку» – 80

21 квітня виповнилось 80 років із часу першого матчу, який був зіграний станіславським «Спартаком», що став провідним футбольним клубом Прикарпаття, своєрідною візитівкою мальовничого краю. Саме з цього товариського поєдинку проти команди «Локомотив» бере свій відлік славетна «спартаківська» історія. Наша футбольна дружина перемогла з рахунком 3:2. Цікаво, що про цю дату стало відомо відносно недавно, завдяки багаторічному футбольному вболівальнику Василю Пахолику, колишньому працівникові ВАТ «Прикарпаттяобленерго».

Пан Василь в одній із столичних бібліотек віднайшов підшивку газет «Радянська Україна» (№ 95 від 23.04.1940 р.). Товариським матчем в Станіславі було відкрито футбольний сезон-1940. Натомість свій перший офіційний матч команда провела 7 травня в межах чемпіонату Станіслава з футболу 1940 року. Суперником «Спартака» була інша команда Станіслава – «Харчовик». Матч завершився із рахунком 4:2 на користь суперника.


Переглядів: 223 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024