Субота, 20.04.2024, 15:13:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2020 » Серпень » 16

Унікальна знахідка у Карпатах. Збитий італійський винищувач Другої Світової війни віднайшли місцеві дослідники у важкодоступній місцині.
Цей "Фіат" — перший і єдиний знайдений.

Уламки літака вдалося витягти — тепер дослідники планують облаштувати музей. Звідки італійські літаки у гуцульському краї — дізнавалася ТСН.

На цих літаках літали й угорські пілоти. На території України вони втратили 5 літаків. Чотири з них впали в Карпатах. Цей "Фіат" — перший і єдиний знайдений.

... Читати далі »

Переглядів: 214 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2020

Церква Святого Миколая, що в мікрорайоні Хотінь, — один із найстаріших храмів Калуша. Збудований 1888 року як головна сільська церква. Серед цінних образів — ікони «Усікновення глави Іоанна Предтечі» та «Господь Вседержитель», датовані XVIII ст.
 Церква в Хотіні збудована 1888 року. Окрасою середини храму є іконостас та кивот, виготовлений невідомими майстрами

Реліквії храму — мощі святих Миколая і Йосафата. А ще тут був призначений парохом видатна особистість Галичини, просвітянин Гнат Рожанський, якому так і не судилося стати священнослужителем в цьому храмі.

... Читати далі »

Переглядів: 251 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2020

У неділю, 16 серпня, АТ «Прикарпаттяобленерго» має ювілей.

Рівно 90 років тому видала електричний струм перша електростанція Станиславова. Для міста це було подією, пише Репортер.

Місто має розвиватись

Модернізація без електрики неможлива. Це добре розумів бургомістр Вацлав Хованець (1887-1985). Ще у 1925 році він зумів переконати магістрат, що електрифікація має бути однією з головних цілей розвитку міської господарки. У&nb ... Читати далі »

Переглядів: 183 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2020

“Білий слон” на реконструкції: у Карпатах знамениту обсерваторію на горі Піп Іван обнесли риштуванням.

Унікальна найвисокогірніша споруда України не бачила ремонту 80 років, йдеться у сюжеті ТСН. 19:30.

Шлях на гору починається із найвисокогірнішого села України Дземброні. Звідси за годину можна дійти до дзембронських водоспадів, а ще за годину – до неймовірного за красою урочища Вухатий камінь. А ось до Чорної Гори доведеться йти не менш як чотири години.

... Читати далі »

Переглядів: 158 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2020

В давній станиславівській пресі час від часу з’являлася реклама від місцевого ресторатора АнджеяЛіґензи. Він публікував денні меню, в яких перераховував різні апетитні страви, щоб викликати апетит у читачів. Більшість цих страв добре знайома кожному іванофранківцю, але були в меню й смаколики, про які варто розповісти докладніше.

Кухар із Кракова

Краківський кухар Анджей Ліґенза відкрив свій ресторан у Станиславові в квітні 1906 року, отримавши відповідний дозвіл від магістрату. Заклад знаходився при готелі «Центральному» Леона Кесслера (тепер вул. Січових Стрільців, 4). Він швидко став ... Читати далі »

Переглядів: 201 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2020

В історії нашого краю не раз траплялися випадки, коли дитячі пустощі закінчувалися погано чи навіть трагічно. Однак у жовтні 1932 року в селі Нижневі під Станиславовом трапилася історія, яка дуже насмішила місцевих мешканців, хоч і коштувала великого стресу одному малому жителю села.

А починалося все дуже цікаво. Кілька нижнівських хлопчаків на шкільних заняттях з історії наслухалися про австрійського цісаря, події Першої світової війни та героїзм тодішніх солдатів. Вражені діти запалали бажанням інсценізувати ті події. Перш за все було вирішено вибрати цісаря. Трохи порадившись, хлопці надумали призначити на цю роль восьмирічного Тадзя Сенковича.

... Читати далі »

Переглядів: 207 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024