Четвер, 18.04.2024, 08:22:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2020 » Серпень » 07

16 серпня 1930 року Станиславівська електростанція вперше видала промисловий струм і почала стабільно працювати. Електростанція була дизельною і мала сумарну потужність 1008 кВт. Протягом 1930-х років у Станиславові проводилися масштабні роботи з проведення ліній електропередачі.

Станом на 1938 рік місцеві електрики провели високовольтні лінії електропередачі загальною протяжністю близько 60 км. Однак станиславівським інженерам та іншим спеціалістам не завжди вистачало відповідного досвіду, а інколи й необхідної старанності та відповідальності.

В травні 1935 року у суді Станиславова розглядалася «с ... Читати далі »

Переглядів: 182 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2020

Цукерня Яна Новорольського і Владислава Кровіцького, заснована у 1900 році, довший час була своєрідною візитною карткою кондитерської промисловості Станиславова. Однак у 1910 році Ян Новорольський виїхав до Кракова, тож у закладу залишився тільки один власник – Владислав Кровіцький.

Він був дуже шанованою людиною в місті, обирався депутатом міської ради, довший час був заступником голови Конгрегації польських купців. Мало хто знає, що повне ім’я кондитера звучить так: Владислав Новіна Кровіцький.

Родина Кровіцьких  мала шляхетське коріння і належала до шляхетського герба Новіна, відомого ... Читати далі »

Переглядів: 202 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2020

Калушанин Андрій Шкутяк розповів «Вікнам», що почав читати форуми про Першу світову війну і дізнаватися, з яких архівів можна взяти інформацію по військових.
Архівів досить багато в Австрії, Чехії, Польщі, Німеччині, але інформацію з них також не так просто дістати, адже це багатогодинні пошуки в сканкопіях газетних публікацій того часу, різних списках.

Калушанин розповів, що почав читати форуми про Першу світову війну і дізнаватися, з яких архівів можна взяти інформацію по військових. Архівів досить багато в Австрії, Чехії, Польщі, Німеччині, але інформацію з них також не так просто дістати, адже це багатогодинні пошуки в сканкопіях газетних публікацій того часу, різних списках. Андрій Шутяк розповідає: ... Читати далі »

Переглядів: 179 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2020

Під час реставрації давніх європейських замків час від часу знаходять людські кістки, замуровані у стінах. Згідно з висновками експертів, скелети належали жінкам, навіть молодим дівчатам, при чому в кам’яний мішок їх поміщали ще живими. За яку таку страшну провину бідолашних юнок ховали живцем?!

А ні за яку! Просто тоді була така жахлива традиція, пише Репортер.

При будівництві замку туди замуровували незайману дівчину, аби мури фортеці були так само неприступні, як дівоча цнота. Робилося це все за спеціальним ритуалом, в обов’язковій присутності інженера-фортифікатора та придворного маг ... Читати далі »

Переглядів: 157 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024