Середа, 24.04.2024, 09:50:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 25 » Анонс. «Галицька брама» чекає гостей
16:54:55
Анонс. «Галицька брама» чекає гостей
26 травня 2013 року в Музеї народної архітектури та побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» відбудеться фольклорний музейно-туристичний фестиваль «Галицька брама». Про особливості цьогорічного фестивалю в короткому інтерв’ю розповідає генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський.
- п. Олександре, чим зумовлене проведення цьогорічного фестивалю?
- У цьому році ми маємо багато свят пов'язаних з історією землі Галицької і загалом України. Адже ми готуємося до відзначення 1025 - річчя Хрещення України, святкуватимемо 760-річчя коронації Данила Галицького, а також 1115-річницю першої згадки про Галич в угорських хроніках. Саме в цьому часі, серед чисельних заходів, 26 травня традиційно, в Музеї народної архітектури і побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» проходитиме фольклорний музейно-туристич¬ний фестиваль «Галицька брама», присвячений Міжнародному дню музеїв.

- Якою є мета даного заходу?
- Вже втретє організовуючи цей фестиваль, ми перш за все ставимо за мету його соціокультурні функції, а саме: збереження, відродження та популяризацію культурно-мистецької спадщини, особливо такої важливої її складової, як традиційна народна культура. Крім того, не забуваємо про популяризацію музеїв області і України, а також залучаємо до співпраці туристичні фірми.
- Які «родзинки» програми зможуть побачити гості фестивалю у цьому році?
- Цьогоріч ми дещо змінили формат свята. Ширше мають бути представлені музеї області, а також вперше нашими гостями стануть скансени (музеї під відкритим небом) Чернівецької, Київської, Закарпатської, Львівської областей. Насиченішою і різноманітнішою буде концертна програма, до якої долучаються фольклорні колективи області. Плануємо показ народного і сучасного одягу. Очікуємо більшу кількість майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, які не лише представлять свою творчість, а й проводитимуть майстер-класи. Разом з відомими майстрами в святі знову візьмуть участь вихованці Малої академії народних ремесел міста Галича. Окремі фольклорні колективи працюватимуть у дворищах. Буде представлена кухня прикарпатських регіонів. І цього разу учасники зможуть скуштувати узвару та крилоських пампушків, насолодитися карпатськими медами, скуштувати смачної юшки та кулеші. Зрештою, ми не намагатимемось нав'язувати гостям програму, а хочемо, щоб вони стали безпосередніми учасниками кожного дійства.

Звичайно, родзинкою свята має стати симпозіум скульпторів. Вони вже за два тижні до фестивалю працюватимуть на крилоській горі над малими скульптурними формами, котрі, сподіваюся, яскраво прикрасять наше дійство і, звичайно, центр міста Галича і село Крилос. До речі, симпозіум скульпторів проходитиме при спонсорській допомозі Галини Підкамінної. Сподіваюся, що й до проведення фестивалю долучиться чимало спонсорів,  які  стануть  нашими постійними партнерами. А презентація скульптур відбудеться у супроводі молодіжного театру «Перформенс» з Калуша, під орудою Любові Липовської. Такого дійства галичани ще не бачили.
- Чи фестиваль матиме підтримку органів державної влади та місцевого самоврядування?
- Звісно, фестиваль не відбудеться без наших постійних партнерів - Обласної державної адміністрації, обласної ради, управління культури ОДА, Галицької районної державної адміністрації, районної ради, Галицької міської та Крилоської сільської рад.
Одним словом, сумувати, сподіваюся, не доведеться нікому. Програма фестивалю розрахована і на дорослих і на дітей. Супутниками свята буде веселий прикарпатський гумор, запальна пісня і танок. Ми запрошуємо вас на свято!

Переглядів: 722 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024