Четвер, 25.04.2024, 10:50:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 24
Продовжується організаційна робота та заходи щодо спорудження пам’ятника Борцям за волю України у м. Надвірна.
Одним із важливих заходів, без якого неможливе втілення задуму спорудження пам`ятника, є збір коштів, який розпочато у грудні минулого року. За станом на 15 травня 2013 р., завдячуючи жителям Надвірнянщини, працівникам органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, депутатам, працівникам державних підприємств, установ, організацій, освітянам та працівникам культури району, на благодійний рахунок громадської організації «За спорудження пам’ятника Борцям за волю України» надійшло 38425 грн. Організаційний комітет та громадська організація складають щиру подяку жертводавцям, котрі відгукнулись на благодійну акцію та внесли свої пожертви на спорудження пам’ятника Борцям за волю України у Над ... Читати далі »
Переглядів: 523 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

Ще один пам’ятник у середмісті Івано-Франківська. Пам’ять зачинателів національного відродження «галицького Шевченка» о. Маркіяна Шашкевича,  бойківчанина Івана Вагилевича та етнографа Якова Головацького - місцеві краєзнавці  вшанували  постаментом.
Просвітителі відомі тим, що у часи  ополячення та русифікації Галичини видавали першу книгу українською - альманах "Русалка Дністровая." Такий пам’ятник "Руській трійці" перший в Україні, переконаний Богдан Гаврилів. І не лише в цьому його особливість, постамент споруджують методом народної побудови.   Кошти збирають уже три роки.
У довгому переліку 10 тисяч благодійників. Першим жертводавцем став праправнук одного з "трійці" - 85-річний Іван Демянович Вагилевич. На збереження па ... Читати далі »
Переглядів: 469 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

17 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, у рамках відзначення 100-річчя з часу дарування митрополитом Андреєм Шептицьким Національного музею українському народові відбулася визначальна подія – відкрито новий розділ постійної експозиції «Йов Кондзелевич. Визначна пам’ятка українського бароко – Богородчанський іконостас» (1698 – 1705)», повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Знаково, що відкриття відбулося за участі Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви.
В урочистостях також взяв участь голова обласної державної адміністрації Віктор Шемчук, який, зокрема, зазначив: «Стараннями Блаженнішого митрополита Андрея Шепт ... Читати далі »
Переглядів: 443 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

Районний прокурор смт Більшівці Станіславської області товариш Цокур 10 квітня 1952 року зачитав вирок: «За саботаж і куркульство іменем закону УРСР засуджено громадянина Матейка Онуфрія Михайловича, 1872 р. н., позбавленням волі на десять років з повною конфіскацією власного майна за місцем проживання в с. Кінашів».
У судовій залі присутні дружина Оксана (75 років), дочки Ганна та Явдоха. Діти плачуть, сльози котяться з очей і падають на долівку перед столом правосуддя, накритим яскраво-червоною скатертиною. Душею і серцем тужить за чоловіком згорьована непосильною працею дружина. Сільські хлібороби з презирством вдивлялися в нелюдські обличчя тих, хто творить насильство над людьми праці в переддень Христового Воскресіння на святій Богом даній землі Україна.
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

Кажуть, що історія повторюється: у періодах, у подіях,  у постатях. Наші славетні предки – галичани в далекі часи середньовіччя ставали на прю із численними ворогами, що  сунули на наші землі то із заходу, то зі сходу. Вміле володіння зброєю, тактичні навички ведення війни, відчайдушність характеру і безприкладний героїзм дозволяли нашим краянам  у давнину  не тільки зупиняти ворожі полчища, але і перемагати нападників. Через гени військова завзятість передалася і їхнім нащадкам. Січові стрільці та вояки УПА – ось найбільш  яскраві приклади  військової доблесті та наступності у поведінці галичан.

Зрозуміло, що найбільше для тих давніх часів заняття військовою справою зосереджувалося у столиці держави – славному міст ... Читати далі »
Переглядів: 803 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

За Польщі у Станиславові диваків-оригіналів не бракувало. Але з них вирізнявся один чоловік, якого називали Професором.
Він постійно возив за собою скриню на колесах, запевняючи перехожих, що там його цінний винахід. Про цього дядька вдалося довідатись трохи більше.
Звали його Володимир Бурчицькій, і спочатку він був доволі поважною людиною — радником суду. Проте з часом у нього виявилися проблеми з головою. Бурчицький вважав себе винахідником і дуже боявся злодіїв, які неодмінно мали вкрасти його винаходи, а його самого вбити. Він навіть обклав оловом свою халупу на вулиці Колійовій — аби підступні вороги просвітили її рентгеном.
Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

.У міжвоєнній Польщі проституція була легалізована, натомість борделі — заборонені. Кожна повія мусила зареєструватись у санітарно-звичаєвій комісії та регулярно проходити медогляд. Але не всі хотіли «світитися».
Поступово «дівчатка» Станиславова поділилися на три категорії: таємні (нелегальні), офіційні та елітні. Почнемо з перших.

Економ-варіант
За законом повії мали двічі на тиждень проходити медогляд. Кожен візит до лікаря коштував п’ять злотих, що було не так то й дешево. Якщо у жриці кохання виявляли венеричну хворобу, то з бізнесом одразу дов ... Читати далі »
Переглядів: 3292 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024