Субота, 20.04.2024, 10:59:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 24 » Триває збір коштів на пам'ятник "Руській трійці"
21:13:46
Триває збір коштів на пам'ятник "Руській трійці"
Ще один пам’ятник у середмісті Івано-Франківська. Пам’ять зачинателів національного відродження «галицького Шевченка» о. Маркіяна Шашкевича,  бойківчанина Івана Вагилевича та етнографа Якова Головацького - місцеві краєзнавці  вшанували  постаментом.
Просвітителі відомі тим, що у часи  ополячення та русифікації Галичини видавали першу книгу українською - альманах "Русалка Дністровая." Такий пам’ятник "Руській трійці" перший в Україні, переконаний Богдан Гаврилів. І не лише в цьому його особливість, постамент споруджують методом народної побудови.   Кошти збирають уже три роки.
У довгому переліку 10 тисяч благодійників. Першим жертводавцем став праправнук одного з "трійці" - 85-річний Іван Демянович Вагилевич. На збереження пам'яті "галицьким романтикам", так в тодішні часи їх називали, родич виділив три тисячі гривень. До історико-патріотичної акції зі збору коштів долучилися місцеві  учні та  студенти. Їхні пожертви незначні - по одній гривні. Як кажуть в народі, зі світу по нитці - бідному сорочка.
Спроектував пам’ятник "Руській трійці" скульптор Володимир Довбенюк. Це - три замислені постаті. У центрі -  стилізований ліхтар.   Саме цей елемент  доповнює загальну композицію про світочів "галицького відродження". Пам'ятники мають виховувати. Їх багато не буває, каже головний архітектор Івано-Франківська. До мистецької цілісності композиції містобудівничі зауважень не мають.
Спільними зусиллями  зібрали понад 125 тисяч гривень. Загальна вартість  постаменту "галицьким романтикам" - двісті тисяч гривень. Місцеві краєзнавці мають намір  його встановити  наприкінці літа. 
Ірина Тимчишин, Андрій Шкварла. Новини на ВЕЖІ

Переглядів: 469 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024