Четвер, 18.04.2024, 19:59:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 24 » У Національному музеї відкрили Богородчанський іконостас
18:44:29
У Національному музеї відкрили Богородчанський іконостас
17 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, у рамках відзначення 100-річчя з часу дарування митрополитом Андреєм Шептицьким Національного музею українському народові відбулася визначальна подія – відкрито новий розділ постійної експозиції «Йов Кондзелевич. Визначна пам’ятка українського бароко – Богородчанський іконостас» (1698 – 1705)», повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Знаково, що відкриття відбулося за участі Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви.
В урочистостях також взяв участь голова обласної державної адміністрації Віктор Шемчук, який, зокрема, зазначив: «Стараннями Блаженнішого митрополита Андрея Шептицького ця унікальна пам’ятка була музеєфікована у Національному музеї у Львові, який став для нього надійним прихистком у часи тотального нищення сакрального мистецтва. Наше завдання – зберегти цю унікальну пам’ятку та залишити її майбутнім поколінням. Адже це не просто витвір мистецтва, це свідчення глибокої духовності нашого народу».

Довідка:
Богородчанський іконостас – величний п’ятиярусний комплекс із церкви Воздвиження Чесного Хреста Скиту Манявського презентує важливий етап в еволюції українського іконостаса, що набуває свого найвищого розквіту в епоху бароко.
Іконостас було створено упродовж семи років — з 1698 по 1705-й. Його автор — іконописець ієромонах Йов Кондзелевич — найяскравіша постать в історії українського малярства доби бароко.
У 1785 році австро-угорська влада ліквідувала монастир й іконостас було переміщено до церкви Святої Трійці міста Богородчан. У час Першої світової війни твір вивезли до Відня, а згодом – Варшави.
Завдяки наполегливим клопотанням української громади та митрополита Галицького Андрея Шептицького у 1924 році іконостас передано Національному музеєві у Львові.
У 1998 – 2005 рр. Львівська філія ННДРЦ України провела комплекс консерваційно-реставраційних заходів пам’ятки.

Переглядів: 443 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024