Четвер, 25.04.2024, 09:41:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 5 » Церква Архистратига Михаїла: 1910-1913
23:35:33
Церква Архистратига Михаїла: 1910-1913
Церква — символ Калуша ХХ століття, символ духовного та культурного життя, занепаду та відродження, символ любові до Бога та до рідної землі, який подали своїм прикладом будівничі храму. І просто — окраса міста. Із 1910 по 1913 рік велася будова нової церкви святого Архангела Михаїла у Калуші. Побудова нового храму визрівала сама по собі, адже парафія збільшувалася, і старенька церква (1771 року), хоч і вміщувала ще всіх парохіян, але, як влучно замітив тоді організатор будівництва церкви Тимофій Пітулей: "У яку церкву підуть наші внуки і правнуки?". Золоті слова, які переросли у справу!
Нову церкву з ініціативи пароха о. Володимира Петрушевича та Тимофія Пітулея, за проектом Василя Нагірного, будівничого Теодора Мельничука, за благословенням митрополита Кир Андрея Шептицького збудовано і в урочистій обстановці було освячено 21 листопада 1913 року деканом Калуським о. Дмитром Рожановським у присутності 5000 людей.
Храм збудований у традиційному візантійському стилі зі трьома навами, малим притвором. Автор цього храму — Василь Нагірний, відомий архітектор Західної України початку ХХ століття, засновник кооперативного руху у Галичині, зодчий понад двохсот храмів Галичини.
Образи на вівтарях намалював Михайло Хацевич (родом з Калущини, на той час жив і працював у Ярославі — тепер Польща. — Авт.) у 1913 році. Є дані, що деякі роботи на вівтарях храму належать Антіну Монастирському — співавтору іконостасу катедрального собору Святого Воскресіння в Івано-Франківську. Калуський іконостас виготовлений пізніше — у 1927 році Іваном Ленілом із Болехова. А настінні розписи зробила група художників під керівництвом Павла Ковжуна та Михайла Осінчука у 1936-1938 роках.
Протилежне традиційному розміщення бічних вівтарів пояснюється їхніми розмірами і неможливістю потрапляння у захристя при традиційному розташуванні (вхід до захристя знаходиться за вівтарем Пречистої Діви Марії. — Авт.). А у самій захристі розташований вівтар ХVІІІ століття з калуської церкви Різдва Христового, яка діяла у місті у ХV – ХVІІІ століттях. Поруч — дзвіниця 1927 року.
Храмовий комплекс та комплекс калійного комбінату планувалося ввести у список пам’яток архітектури національного значення, але, як часто буває, гарні задуми не завжди реалізуються.
А зараз церкву увінчали куполи "під золото”, що не додає їй автентичності.
Андрій КОСТИШИН, краєзнавець, "Вікна"

Переглядів: 657 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024