Четвер, 28.03.2024, 10:10:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 25
Дубль №1
Рік 1984-й. Літо в розпалі. Чергова сенсація. В середовищі мистецьких кіл поширюються поголоски про зйомки в місті нового фільму ленінградської кіностудії. Це повинна бути пригодницька картина, створена на основі типового радянського патріотизму. Подібні стрічки вітчизняний кінематограф продукував масово, але для нас, містян, це була подія, адже не так часто можна відчути дух знімального процесу, побачити відомих акторів, почути на власні вуха такі магічні вигуки, як: «Тишина на майданчику», «Камера», «Мотор!» і т. д. і т. п. Ленфільмівці повернулися якраз із натурних зйомок в Казахстані, зокрема знімали у місті біля озера Балхаш, яке чимось нагадує наше. Тепер їхньою базою стала Коломия. Багатьом тоді вдалося пожити в цьому «світі мрій». Не оминула «чаша сія» й автора цих спогадів. В масовки набирали переважно працівників відділу культури, ... Читати далі »
Переглядів: 1134 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

У селищі Обертин Тлумацького району відзначили 480-ту річницю однієї з важливих битв Центрально-Східної Європи XVI століття. Ця баталія під проводом гетьмана Яна Тарнавського змінила хід історії.
Польсько-українська армія зійшлася у герці з військами молдавського господаря Петра Рареша. "Кількість військ противника переважала, але, застосувавши хитру тактику, союзні війська перемогли, - розповідає Василь Сенів, голова Тлумацької РДА, історик за фахом, - Про цю подію писали десятки знаних європейських науковців, письменників, публіцистів. І вивчають у школах та ліцеях, пишуть наукові дослідження, і всюди згадується Обертин". Ще донедавна на місці битви були занедбані поля, росли колючі кущі та сухі трави. Нагадував про величні справи минулого лише великий хрест, встановлений ще 1931 року. У період Другої світової війни його знищили. А недавно відновили. ... Читати далі »
Переглядів: 691 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

Довгі та пишні кафтани, широкі пояси, блискучі коштовні ґудзики, хутряні шапки з фазанячим пір'ям, масивні срібні прикраси та довгі палиці. Вони неначе зійшли з картин середньовічних художників. У Тлумацький район і завітали колоритні сусіди з Польщі, представники стрілецького товариства "Братство Куркове в Тарнові".
"Наша історія товариства почалася 1444 року, - розповідає "Експресу" Єжи Червінський, керівник братства. - Діяло воно багато років, а згодом занепало. Відродилося 1845-го, а потім 1996-го. Братчики займаються благодійністю, беруть участь у різних історичних та громадських святах, концертах, опікуються молоддю. Ось і нині ми приїхали разом із нашими школярами та ліцеїстами побачити сусідню державу, познайомитися із ровесниками".
Пишні одежі братчиків коштують недешево — від 1,5 до 2 тисяч евро. Але, поглянувши на них, кожен каже, що воно того варте.

... Читати далі »

Переглядів: 777 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

Рогатинська громадська організація "Відродження" у серпні 2011 р. провела етнографічну експедицію у с. Дички Рогатинського району. Жителі с. Дички, відомий місцевий пасічник п. Бойко Остап Іванович та Вовк Василь Іванович передали майбутньому регіонального історико-краєзнавчого музею Опілля ряд давніх побутових предметів.
Переглядів: 587 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

23 серпня 2011 р. в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» презентовано виставку львівських художниць Світлани Стародубцевої та Зоряни Гуцуляк. Назва виставки є досить цікавою - «Космічний етновітер», її присвячено 20-ій річниці Незалежності України. На виставці представлено більше шести десятків творів мисткинь (50 – С.Стародубцевої, 11 – З.Гуцуляк).
З вітальним словом перед присутніми виступив генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський. За його словами: «…Найстабільнішими в державі є традиції народу. Приємно, що є такі люди – митці. У показаних нам роботах подано душу народу, пританні йому символи нації, - все, що є вічним…». Генеральний директор привітав колектив Заповідника з Днем Прапора та Днем Незалежності України, підкресливши, що у справі будови незалежної держави є «цеглинка» всіх працівників науково-дослідницького ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024