П`ятниця, 29.03.2024, 17:51:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 16
У квітні цього року Верховна Рада України ухвалила Постанову "Про відзначення 70-річчя партизанського руху в Україні" (№ 3301-VI). Згідно, даного документу у вересні буде відзначатися день партизанської слави. Галицький район є одним з важливих в історії червоного партизанського руху. Саме тут, у липні 1943 р. проходило з’єднання Сидора Ковпака, тут ковпаківці проривалися через потужні водні перешкоди (річки Дністер і Лімницю) у Карпати.
Хто ж такі радянські партизани і яке їхнє завдання? Зрозуміло, що це диверсійно-терористичні загони, які боролись методами партизанської війни проти військ Німеччини та її союзників на окупуваних вермахтом територіях тогочасного СРСР у 1941—1944 роках. Разом з цим вони вели війну також проти місцевого населення та сил національного підпілля (ОУН та УПА).
Переглядів: 2439 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

У 2008 році стартував потужний історико-культуроло­гічний проект «Коломийська бібліотека». Його ініціатором став директор Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Валерій Ковтун. Першим побачило світ видання «Нарис про місто Коломию» Леопольда Вайґеля – це перша друкована праця про наше місто, яку переклали з польської. Відтоді бібліотечка поповнилася не менш унікальними виданнями.
Сьогодні вже вийшли друком 10 книг у серії «Коломийська бібліотека», чотири з них присвячені Коломиї – «Нарис про Коломию», «Українська державна гімназія в Коломиї 1892-1944 роки», в якій зібрано не лише факти з життя навчального закладу, а й відомості про учнів гімназії, «Топографія історична. Коломия», «Недавні історії давнього міста», окрім того у проекті «Коломия у світі мистецтв» вийшли друком чотири комплекти листі ... Читати далі »
Переглядів: 824 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

14 серпня 2011 року відбувся Другий відкритий обласний фестиваль «Медовий Спас у Коломиї». Цьогорічний фестиваль, присвячується 185-річчю від дня народження о. Івана Наумовича, визначного галицько-українського політика, громадсько-політичного та культурно-просвітнього діяча, письменника, священика, редактора багатьох галицьких видань. 
Фестивальні заходи розпочалися 12 серпня 2011 року ювілейною академією, присвяченою 185-річчю від дня народження о. Івана Наумовича в концертно-виставковій залі Музею історії міста Коломиї та відкриттям виставки картин «Квіти Олега Лобурака». 
13 серпня відбулася зустріч з пасічником з села Перерів Коломийського району Віктором Кондрюком . 
Урочисте відкриття фестивалю стартувало 14 сер ... Читати далі »
Переглядів: 761 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

14 серпня в урочищі Марино поблизу с. Лужки проведено традиційну патріотичну акцію вшанування пам’яті загиблих в 1946 році за волю України вояків Української Повстанської Армії, присвячена 20 річниці незалежності України.
У каплиці, яка збудована на місці колишньої шпитальки (пункт надання медичної допомоги воякам УПА), священик УГКЦ с. Липа о. Василь Бурій відправив службу божу та панахиду за 17 загиблими в тогочасних трагічних подіях та всіма, хто поліг в боротьбі за волю і незалежність України.
На віче пам’яті виступили голова станичної управи Братства ОУН-УПА Юрій Долішній, керівник апарату Долинської райдержадміністрації Катерина Олійник. Свої вірші на дану тематику зачитав  Микола Данків з с.Кальна.
Загалом у цьогорічній ... Читати далі »
Переглядів: 579 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

14 серпня громада вірних Греко-Католицької Церкви села Комарів зібралася до храму Вознесіння Христового разом з парохом Михайлом Нейлюком, деканом Галицького деканату УГКЦ отцем-мітратом Василем Завірачем, парохами сусідніх парафій і щиро вітала свого Владику – Правлячого Архієрея Івано-Франківської Єпархії УГКЦ Преосвященного  Володимира Війтишина, який прибув з нагоди 200-річчя від дня народження священика, просвітителя  Антіна Могильницького та  відкриття його меморіальної дошки на будівлі місцевої школи.
Урочистості розпочалися Архієрейською Службою Божою і продовжилися великим мистецьким дійством на шкільному подвір’ї, де було відкрито і освячено меморіальну плиту Антіну Могильницькому.
Почесне право зняти полотнище було нада ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011

Недавно в обласній газеті «Галичина» з’явилися публікації «Івано-Франківську бракує українського колориту» та «Заява щодо встановлення пам’ятника «Руській трійці», які суперечать одна одній в тій частині, що перший автор пропонує увічнити в Івано-Франківську в пам’ятниках «визначних постатей нації», зокрема Маркіяна Шашкевича, а в «Заяві» до керівників краю та засобів масової інформації від міської організації Націоналістичного руху України заперечується доцільність встановлення пам’ятника «Руській (українській. — Авт.) трійці» — зачинателям національно-культурного відродження в Галичині та авторам «Русалки Дністрової» — першої книги українською мовою на західноукраїнських землях, яка справді була революційним явищем.
До речі, у проекті пам’ятника, який уже підготовлено до встановлення, центральною фігурою є Маркіян Шашкевич («Галицький Шевченко»), що був чільником гуртка «Руської трійці», і демонструє Іванові Вагилевичу та Якову Г ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024