П`ятниця, 19.04.2024, 04:51:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 16 » Історичної пам’яті не спинити
10:13:46
Історичної пам’яті не спинити
Недавно в обласній газеті «Галичина» з’явилися публікації «Івано-Франківську бракує українського колориту» та «Заява щодо встановлення пам’ятника «Руській трійці», які суперечать одна одній в тій частині, що перший автор пропонує увічнити в Івано-Франківську в пам’ятниках «визначних постатей нації», зокрема Маркіяна Шашкевича, а в «Заяві» до керівників краю та засобів масової інформації від міської організації Націоналістичного руху України заперечується доцільність встановлення пам’ятника «Руській (українській. — Авт.) трійці» — зачинателям національно-культурного відродження в Галичині та авторам «Русалки Дністрової» — першої книги українською мовою на західноукраїнських землях, яка справді була революційним явищем.
До речі, у проекті пам’ятника, який уже підготовлено до встановлення, центральною фігурою є Маркіян Шашкевич («Галицький Шевченко»), що був чільником гуртка «Руської трійці», і демонструє Іванові Вагилевичу та Якову Головацькому перший примірник цього унікального видання.
Разом з тим напередодні 200-літніх ювілеїв від дня народження М. Шашкевича та І. Вагилевича (нашого земляка з с. Ясеня на Рожнятівщині) дивує позиція і навіть спротив у справі увічнення пам’яті цих видатних діячів, імена яких занесено в енциклопедії, про їхню наукову і народознавчу діяльність написано дисертації й монографії, опубліковано їхні твори, у Львові відкрито музей «Русалки Дністрової», встановлено цілу низку пам’ятників у Галичині та в місцях поселення української діаспори. Тому вважаємо, що «Заява» носить явно суб’єктивний і тенденційний характер, є явно заполітизованою і такою, що не відповідає історичній правді. Тут справа дійшла до навішування безпідставних ярликів та необррунтованих звинувачень у так званій зраді і пропольських та проросійських позиціях. У цьому плані радимо нашим заявникам, які нині живуть у легальних демократичних умовах, звернутись до фахових істориків, науковців, які з позицій правди і здорового глузду розкажуть вам, у яких складних умовах імперсько-австрійського панування та цензури навчалися, а пізніше працювали випускники Львівської духовної семінарії М. Шашкевич, і. Вагилевич, Я. Головацький та їхні сподвижники з галицької інтелігенції, а також чому їхні імена збереглися в історії та народній пам’яті. На жаль, обсяг газетної публікації не дає можливості зробити це вже зараз, але скоро до ювілею «Будителів галицької Русі» в Івано-Франківську з’явиться книга «Вшанування пам’яті «Руської трійці».
Як відомо з преси, на клопотання обласних організацій Українського товариства охорони пам’яток історії та Національної спілки краєзнавців України вирішено на державному рівні питання про встановлення пам’ятника «Руській трійці» у сквері біля медичного університету в Івано-Франківську (район вул. Вітовського, сотника Мартинця), що неподалік колишньої Станіславської гімназії (нині майдан Шептицького), де сім років навчався і. Вагилевич. Це рішення повністю відповідає наказові Держбуду України про «Порядок спорудження (створення) пам’ятників і монументів» та постанови виконавчого комітету івано-Франківської міської ради від 5 серпня 2010 р. № 452.
Таким чином, в центрі міста напередодні 350-річчя його заснування справді з’явиться перший пам’ятник вихідцям з нашого краю. І це буде небуденна подія в справі збереження історичної пам`яті для наших нащадків.
Богдан ГАВРИЛІВ, "Галичина"

Переглядів: 610 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024