Субота, 20.04.2024, 02:32:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 26
Багатьом мешканцям обласного центру відома кав’ярня «Надія». Вона розміщена в ошатному триповерховому будиночку, в самому центрі міста – на вулиці Мельничука, 3 – між ратушею та Вірменським костелом. Приміщення «Надії» розташоване на першому поверсі будинку. Вікно та двері закладу виходять на південь.
Cам будинок є характерним зразком типової австрійської забудови Станиславова ХІХ століття. Він мурований. Його було реконструйовано в 1936 р. У Державному реєстрі нерухомих пам'яток України (пам'ятки містобудування і архітектури місцевого значення) він зареєстрований за охоронним номером 209-іф.
Впродовж останніх днів у будинку проводяться реконструкційні роботи. На даний час демонтовано автентичні дерев’яні двері та вікна. Віриться, що власник приміщення, дбаючи за його осучаснення, дотримуватиметься вимог пам’яткоохоронного законодавства, адже реконструкц ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

Ще місяць тому вони були. Понищені, незабезпечені від негод і безпритульних, без чіткого майбутнього. Минулий тиждень позначився тим, що їх не стало – одразу двох. Місто втратило. Вони зникли майже непомітно, чи згадає хтось про них…
Так, тепер немає двох будівель споруджених на початку ХХ століття – будинку по вул. Шевченка, 65 та будинку по вул. Гетьмана Мазепи, 35. Так, ці будинки не були памятками архітектури та містобудування у формальному значенні (не були в реєстрі памяток і не мали охоронного номеру), але вони були памятками за своєї сутністю – були свідками далекого минулого.
Спостерігаючи інші будинки на вул. Шевченка ... Читати далі »
Переглядів: 918 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

Акурат на День незалежності виповнилося сорок днів від часу трагічної смерті останнього карпатського мольфара і, можливо, останнього відуна білої раси людей Михайла Нечая. Що ми знаємо про цю людину окрім того, що вона вміла розганяти хмари, змагатися з чорними духами й лікувати травами?

Де Нечаєве коріння
Чарівник з Верхнього Ясенова був переконаний у тому, що є нащадком козацького полковника Данила Нечая, могила якого у Вінницькій області. Полковник буцімто володів знаннями характерника, один з його синів змушений був утікати після батькової смерті на Буковину, звідки й походить рід карпатського мольфара по батькові.
Переглядів: 1073 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

Вулиця Чорновола у свій час була поділена на дві: Салінарну та Гірничу. За радянської влади вулиця була Шахтарською, а з 1999 року — названа іменем В’ячеслава Чорновола (1938-1999) — видатного українського політика, державного діяча, літературного критика, публіциста.
Попередні назви вулиці пов’язані з тим, що вулиця вела до калійного комбінату та шахт, де добувалася калійна сіль. На цій вулиці збереглося чимало приватних будинків початку ХХ століття, які належали калійному комбінату та приватним особам. 
На межі вулиці Чороновола та майдану Шептицького впевнено руйнується споруда української торговельної школи. Українська торговельна школа була відкрита у вересні 1941 року. Тоді ж був оголошений перший набір учнів. Заснував цей навчальний заклад доктор Михайло Гуцуляк, у минулому — викл ... Читати далі »
Переглядів: 949 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

Незалежності – 20 років. Такий самий термін у ХХ столітті прохазяйнували у Станиславові поляки. Друга Річ Посполита відсвяткувала свої двадцять 11 листопада 1938?го, а наступного року зникла у вогні Другої світової.
Було місто польським, є українським. Що за 20 років влада встигла зробити для Станиславова колись, і що тепер? Спробуймо порівняти.

Медицина. Пишаємось аптеками
У 1930 році у місті була одна лікарня на 130 ліжок, приватний пологовий будинок на 10 породіль, військовий і єврейський шпиталі (останній – на розі сучасних Мельника й Незалежності). Але всі ці лікарні були зведені ще за бабці Австрії. Власним досягне ... Читати далі »
Переглядів: 879 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2011

У суботу, 27 серпня, о 14.00 голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк візьме участь у закладанні пам’ятника Івану Франку у м. Коломиї по вул. В. Чорновола.
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

З давніх-давен наші пращури ідентифікували себе як націю за допомогою прапора. Історія синьо-жовтого стяга розпочинається ще у ХІІІ ст. Вчені дослідили, що походить він від герба Галицько-Волинського князівства – золотого лева в синьому полі.
До ХVІІІ ст. українці використовували різноколірні прапори, тому що допомагаючи тому чи іншому монархові, виступали з чужими стягами, і вони зазвичай і залишалися в козаків. Крім того, кожне місто мало свій символ. Пізніше по всій сучасній території України поширилася синьо-жовта кольорова гама. Значення цих кольорів на прапорі традиційно трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символ праці і достатку. Богдан Болюк, голова Коломийської районної ради, зазначив, що за це ніжне полотно полягли мільйони українців, які прагнули бачити Україну лише п ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

У сквері біля ПК «Мінерал» відбулося урочисте відкриття й освячення пам’ятного знака до 65-ої річниці депортації українців з Польщі. На цей захід з’їхалися керівники лемківських організацій, а також художні колективи не тільки нашої області, але й сусідніх Львівської й Тернопільської. Прибули до Калуша і гості з Польщі.
На урочистостях з нагоди відкриття наголошували, що цей пам’ятник займає гідне місце серед інших, які є в Калуші. Він символізує той нелегкий шлях, який пройшли лемки, надсянці, підлішці та холмщаки, вказує на ті часи, які довелося пережити їм під час депортації.
Як зауважив голова обласної організації товариства «Лемківщина» Степан Криницький, з півмільйона насильно виселених з рідних земель лемків залишилося всього 30-40 тис. Про пережите депортованими українцями говорив і г ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011

Оновлений барельєф В’ячеславові Чорноволу, що на фасаді ПК "Мінерал", відкрили у понеділок, 22 серпня. Барельєф був споруджений 2001 року. Автор — місцевий скульптор Ігор Семак, спочатку виготовив його з бетону. Однак, останнім часом барельєф почав руйнуватися і дав кілька тріщин. Відтак, активісти міської організації Народного руху України розпочали збір коштів на оновлення барельєфа.
За короткий час кошти вдалося зібрати, а барельєф — оновити до 20-ї річниці Незалежності України. Барельєф відкрили й освятили у присутності депутатів Калуської міської ради, членів Народного руху України та молодіжної громадської організації "Молодий рух”. Схвально відгукнувся про оновлену дошку і міський голова Ігор Насалик, який, між іншим, зазначив, що був особисто знайомий із В’ячеславом Чорноволом.
Подяку ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024