П`ятниця, 19.04.2024, 23:21:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 26 » Невіджалувана втрата в архітектурі міста
22:32:28
Невіджалувана втрата в архітектурі міста
Ще місяць тому вони були. Понищені, незабезпечені від негод і безпритульних, без чіткого майбутнього. Минулий тиждень позначився тим, що їх не стало – одразу двох. Місто втратило. Вони зникли майже непомітно, чи згадає хтось про них…
Так, тепер немає двох будівель споруджених на початку ХХ століття – будинку по вул. Шевченка, 65 та будинку по вул. Гетьмана Мазепи, 35. Так, ці будинки не були памятками архітектури та містобудування у формальному значенні (не були в реєстрі памяток і не мали охоронного номеру), але вони були памятками за своєї сутністю – були свідками далекого минулого.
Спостерігаючи інші будинки на вул. Шевченка (кол. Липова) та Гетьмана Мазепи (кол. Казимирівська), і порівнюючи їх з двома останньо втраченими, - приходить на думку, що вони справді не були меншовартіснішими у архітектурному вираженні, а при належному догляді могли б бути перлинками у намисті чудових памяток нашого Станиславова / Івано-Франківська. Відрізняв їх тільки статус, вони не були памятками. Не сталося, не зберегли: не було зацікавлення, власники мали інші плани.





вул. Шевченка, 65

Якщо б у місті не з’явилися дві нові багатоповерхівки, архітектура міста особливо б не втратила, а руйнування двох маленьких будівель, які старші за віком від найстаршого жителя міста є втратою. Більша частина сучасних, за рідкісним винятком є одноманітними, натомість втрачені вирізнялися.




Якось мій товариш з Вашінгтону оповідав мені, що у них при будівництві будівель в окрузі є правило – всі будівлі мають мати не більше 5 поверхів. Для чого це робиться? – щоб на терені Вашінгтону домінувала будівля Капітолію. Краса століть повинна бути виокремленою над сучасністю. Бізнес це розуміє. 

Що лишається нам? Фотографуймо наше місто – можливо, так вдасться зберегти для нащадків цікаві споруди!


За адресою: http://ifoonsku.ucoz.ua/news/svidki_minulogo_z_majbutnim_abo_bez/2011-07-17-443 ви можете побачити, як виглядали вищезгадані будівлі місяць тому. 

Рахунок втрат 2/3. Віриться, що будівля на розі вулиць Мельничука - Крушельницької матиме кращу долю...

Андрій Чемеринський


Переглядів: 918 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024