П`ятниця, 29.03.2024, 14:43:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 16 » Книги про Коломию будуть в кожній бібліотеці
15:54:16
Книги про Коломию будуть в кожній бібліотеці
У 2008 році стартував потужний історико-культуроло­гічний проект «Коломийська бібліотека». Його ініціатором став директор Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Валерій Ковтун. Першим побачило світ видання «Нарис про місто Коломию» Леопольда Вайґеля – це перша друкована праця про наше місто, яку переклали з польської. Відтоді бібліотечка поповнилася не менш унікальними виданнями.
Сьогодні вже вийшли друком 10 книг у серії «Коломийська бібліотека», чотири з них присвячені Коломиї – «Нарис про Коломию», «Українська державна гімназія в Коломиї 1892-1944 роки», в якій зібрано не лише факти з життя навчального закладу, а й відомості про учнів гімназії, «Топографія історична. Коломия», «Недавні історії давнього міста», окрім того у проекті «Коломия у світі мистецтв» вийшли друком чотири комплекти листівок – «Тарас Шевченко. Гайдамаки», «Коломия в графіці Романа Кочержука», «Скульптор Сергій Зінець» і лиш з друкарні «Коломия у листівках минулих літ».
Напередодні святкування 770-річ­­чя Коломиї Валерій Ковтун під­­готував подарунок для писанкового міста. Про це він розповів тижневику «Коломийські ВІСТИ».
– Пане Валерію, сьогодні вже вийшло 10 книг у серії «Коломийська бібліотека», а як все починалося?
– Про наше місто написано чимало, і ми хочемо відкрити для широкого загалу цікаві сторінки історії Коломиї, відродити дух міста. Сама ідея виникла ще 2007 року, а вже через рік вийшла перша книга «Нарис про місто Коломию» за матеріалами польського історика Леопольда Вайґеля і варто наголосити, що видання містить маловідомі факти з життя нашого міста. Коломия має давні традиції видання книжкових серій, однак вони були чіткого спрямування – театральні, пригодницькі, молодіжні... Ми ж намагаємося охопити ширше інформаційне коло.
– То ж все таки, як найточніше можливо охарактеризувати проект «Коломийська бібліотека»?
– Дуже влучно охарактеризував наш проект Микола Савчук. Він написав у передмові: «Коломийська бібліотека» – це науково-популярні й художні книжки давніх і нинішніх авторів про Коломию, про різні її епохи. Це переклади, які залишилися невідомими. Це щоденники. Це передруки, які розсипані по давніх часописах і збірниках та нарешті зібрані докупи. Це розповіді про тих, хто жив у цих сірих каменицях і ходив міською бруківкою 100 чи 200 літ тому. Це захоплюючі нариси про сучасників, про талановитих і цікавих коломийців. Це, можливо, фотоальбоми і презентовані колекції...»
– Пане Валерію, Ви виступили ініціатором проекту, а хто допомагає втілювати його у життя?
– Разом з такими ж ентузіастами-коломиєлюбцями як Микола Савчук, Микола Васильчук, Степан Андріїшин, Мирослава Кочержук, Василь Нагірний, Мирослав Ясінський ми й розпочали втілення ідеї «Коломийська бібліотека» у життя. Ми спільно робимо справу, яка нас дійсно цікавить, і нас об’єднує спільна мета – піднести культурологічний рівень Коломийщини на вищий щабель.
– Ви переслідуєте шляхетну мету, але видавнича справа потребує фінансів. Хто виступає спонсором?
– Фінансування здійснюється виключно за мій кошт та допомогу доброчинців, жодних бюджетних коштів не використовується. «Коломийська бібліотека» – це моє велике захоплення. Я хочу, щоб люди знали максимум фактів про історію Коломиї. Великою мрією залишається потреба введення в школах і освітніх установах предмету «Історія рідного краю», де буде приділена увага багатьом ще не достатньо розкритим питанням національно-визвольних змагань. Цей предмет дасть змогу заповнити прогалини, які тепер штучно створені в предметі з історії України.
– Сьогодні на черзі презентація нової книги «Недавні історії давнього міста». Розкажіть, будь ласка, про ідею її створення і про саму книгу.
– В основу книги лягли телепрограми відомого журналіста, історика, краєзнавця Василя Нагірного. Він створив цілу низку документальних програм краєзнавчого характеру, в яких висвітлив життя, побут і звичаї нашого краю. У книзі ми зібрали найцікавіше про Коломию. Сподіваюся, що всі книги проекту «Коломийська бібліотека» будуть цікавими та необхідними коломийцям, а його видання стануть настільними книгами у кожному домі.
– Той, хто ще не має книжок з серії «Коломийська бібліотека», де може їх придбати чи ознайомитися?
– Книги є у книгарнях міста, а до 770-річчя Коломиї я подарую збірку книжок з серії «Коломийська бібліотека», а також серію листівок проекту «Коломия у світі мистецтва» у кожну бібліотеку міста, а також у бібліотеки музеїв. Тож усі охочі зможуть ознайомитися з цими доробками.
– Що особисто Ви побажаєте серії «Коломийська бібліотека»?
– Насамперед вдячних читачів. Звичайно хочеться, щоб зросла популярність української книги, а нові видання на книжкових полицях не просто красувалися, а їх перечитували і зверталися до них як до довідників. Ми і надалі продовжуватимемо краєзнавчу і дослідницьку роботу, і я впевнений, ще не раз потішимо наше місто новими виданнями й історико-культурологічними проектами і маємо надію, що наша робота справді корисна і потрібна нашому писанковому містові Коломиї. 
Оксана Островська, Коломийські Вісти

Переглядів: 825 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024