П`ятниця, 19.04.2024, 01:30:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2018 » Квітень » 23 » Чергове засідання вченої ради Національного заповідника «Давній Галич» відбулося 23 квітня 2018 р.
20:29:48
Чергове засідання вченої ради Національного заповідника «Давній Галич» відбулося 23 квітня 2018 р.

Насамперед перед науковцями заповідника виступив колишній співробітник установи І. Юрченко, котрий розповів про Каталог надмогильних пам’ятників єврейського цвинтаря в Галичі, який він підготував у співавторстві з М. Носоновським. Видання обсягом понад 200 сторінок містить фото надгробків, епітафії на івриті, переклад українською мовою. Нагадаю, що в 2000 р. побачив світ Каталог надмогильних пам’ятників караїмського цвинтаря в Галичі, де одним зі співавторів був Іван Юрченко. Як зазначали колеги Н. Качковська, В. Дідух, В. Стасюк, Іван Валерійович провів величезну роботу – розчищав надгробки, фотографував пам’ятники і зокрема написи на них, класифікував їх і, що найголовніше, знайшов фахівця, котрий переклав їх з івриту. Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин запропонував вченій раді затвердити видання до друку.

Наступним питанням був звіт про роботу відділу археології Національного заповідника «Давній Галич» за 2017-2018 рр., з яким виступив завідувач відділу, кандидат історичних наук Тарас Ткачук. Тарас Михайлович повідомив, що археологічний загін, який він очолює, провів розвідки біля с. Сілець Тисменицького району, де знайдено стоянку кам’яного віку, неолітичне поселення тощо. Закладено шурфи біля церкви Спаса. З метою музеєфікації контрфорсів проводились дослідження біля церкви Різдва Христового в Галичі. Разом з івано-франківськими дослідниками галицькі археологи проводили розвідки біля м. Рогатин, с. Городниця, с. Яківка, в подальшому буде створена археологічна карта Івано-Франківщини. Дослідження Т. Ткачука про поселення Більшівці увійшли до окремого видання, а наукова стаття археолога опублікована в збірнику Оксфордського університету.

Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин розповів про свою участь у засіданні Верховної Ради України, на якому розглядались питання, пов’язані з охороною культурної спадщини.

В різному члени вченої ради обговорили можливість видання поетичної збірки галицького караїма Зарахія Абрагамовича, яку підготувала до друку науковий співробітник Музею караїмської історії та культури Надія Васильчук.

Любов Бойко


Переглядів: 286 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024