П`ятниця, 26.04.2024, 10:50:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2018 » Квітень » 27

Реставраційний відділ Івано-Франківського краєзнавчого музею спільно з ГО «Поступовий гурт франківців» презентували археологічні знахідки пшеворської культури

У квітні 2016 року група аматорів – пошуківців під керівництвом Сергія Кирія на східній околиці села Підпечери Тисменицького району Івано-Франківської області на зораному полі натрапила на рештки давнього поховання, серед яких були залишки розбитої керамічної урни, на дні якої збереглись перепалені кістки, та поржавілі залізні предмети, що виявилися погнутими списом, мечем, острогами та фрагментами умбона ... Читати далі »

Переглядів: 300 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2018

Уродженець села Старуня, він свідомо обрав шлях служіння Богу, Вірі і Церкві. 25 років викладав у Станиславівській духовній семінарії. Після 1945 року був священиком у підпіллі, таємно висвячений Григорієм Хомишиним на єпископа. Двічі арештований НКВД. Лише після смерті реабілітований. Ватиканом проголошений блаженним священномучеником.

Не надто багато досліджень присвячено Симеону Лукачу. Є релігійна праця «Через терни до зірок» упорядника о. Ігоря Пелехатого, є фрагментарні згадки в наукових роботах з історії Станіславщини і хіба ще газетні публікації. Молодий наук ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2018

Як відомо, Остап Бендер знав 400 способів порівняно чесного відбирання грошей у населення. Якщо вивчати кримінальну історію Станиславова, таких способів можна знайти значно більше. Так, до геніальності простий метод збагачення винайшов один спритник, який діяв у Станиславові в серпні 1918 р.

Він завітав не куди-небудь, а просто до міського магістрату і представився як Іґнацій Томек – працівник відомої львівської фірми «Уріх», яка займалася продажем і ремонтом друкарських машинок. Фірма була дуже солідною, тому її представник відразу викликав довіру і нікому не ... Читати далі »

Переглядів: 316 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2018

Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де функціонує книжкова виставка „Дивізія „Галичина”: українські серця під чужими мундирами”, приурочена 75-річчю з часу її заснування.

В боротьбі українського народу за державну незалежність Галичині неодноразово доводилось відігравати провідну роль. Важко оцінити велич того внеску, який зробили наші краяни в утвердження України як незалежної демократичної держави.
Українська дивізія „Галичина” – це особливе за часів ... Читати далі »

Переглядів: 292 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2018

Виставку ініціював університетський осередок Наукового товариства імені Шевченка (голова доцент Микола Сулятицький) та Івано-Франківська станиця Галицького братства вояків 1-ї Української дивізії Української Національної Армії (голова Михайло Мулик). Експозиція повністю складається з матеріалів приватної колекції краєзнавця та активного громадсько-політичного діяча краю Юрія Гудчака.

На відкритті експозиції мав слово до студентської молоді Голова крайової станиці комбатант Михайло Мулик, який оповів присутнім про ті буремні часи, а також подарував власні книги для університетськ ... Читати далі »

Переглядів: 314 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2018

У четвер, 26 квітня 2018 р., в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» для духовенства та представників церковних громад відбувся науково-практичний семінар «Християнські скарби Галича: досвід вивчення, збереження та популяризація».

На заході, крім співробітників Заповідника, були присутні вчені-історики, священик церкви Різдва Христового о. Володимир Кузюк, духовенство та представники церковних громад Галицького району і вчителі християнської етики галицьких шкіл. Організатор семінару, завідувач науково-освітнього відділу Національного ... Читати далі »

Переглядів: 292 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2018

У Калуші встановлять ще одну меморіальну дошку. На фасаді одного з будинків у центрі міста хочуть встановити дошку, якою вшанують пам'ять Юрія Гарасиміва.

Проект відповідного рішення підготували на звернення громадської організації "Український націоналістичний рух". Члени цієї ГО просять з нагоди 75-річчя з дня утворення першої української дивізії "Галичина" УНА вшанувати пам'ять земляка — Юрія Гарасиміва, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 319 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024