Середа, 24.04.2024, 13:42:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2018 » Квітень » 27 » У Калуші встановлять меморіальну дошку старшині УГА та дивізійнику Юрію Гарасиміву
16:27:10
У Калуші встановлять меморіальну дошку старшині УГА та дивізійнику Юрію Гарасиміву

У Калуші встановлять ще одну меморіальну дошку. На фасаді одного з будинків у центрі міста хочуть встановити дошку, якою вшанують пам'ять Юрія Гарасиміва.

Проект відповідного рішення підготували на звернення громадської організації "Український націоналістичний рух". Члени цієї ГО просять з нагоди 75-річчя з дня утворення першої української дивізії "Галичина" УНА вшанувати пам'ять земляка — Юрія Гарасиміва, інформують "Вікна".

Меморіальну дошку пропонують встановити на будинку №10 вулиці Костельна. Громадська організація у міської ради просить дозволу на встановлення відповідної дошки.

Під час сесійного засідання учора, на яке проект відповідного рішення був внесений з голосу одного з депутатів (а тому попереднього розгляду на депутатських комісіях щодо цього питання не було. — Авт.), депутати поцікавилися чиїм коштом буде виготовлена і встановлена меморіальна дошка. Логічно — що коштом організації, яка звертається за відповідним дозволом. Проте, з'ясувалося, що гроші має виділити Калуська міська рада.

У підсумку депутати ініціативу все ж підтримали та проголосували за встановлення такої дошки.

Довідка (за матеріали видання "Вісті комбата"). Старшина УГА та 1 Української Дивізії "Галичина" Юрій Гарасимів народився 1898 року в місті Калуш, а до гімназії ходив у Стрию, де його батько Антін мав свою адвокатську канцелярію та здобув собі славу за польських часів як добрий оборонець у політичних процесах.
З вибухом першої світової війни молодий Юрій разом зі своїми трьома старшими братами вступив до Леґіону Українських Січових Стрільців, з якими, у часі Західньо-Української Народньої Республіки, перейшов до Української Галицької Армії. Після війни Ю. Гарасимів повернувся до Стрия, закінчив гімназію та відкрив своє власне торговельне підприємство. З приходом більшовиків восени 1939 р. він покинув Стрий і подався в еміґрацію. Повернувся — за німецької окупації в 1941 р. Весною 1943 р. він, як і багато інших колишніх старшин УГА, зголосився до Української Дивізії "Галичина", де після перевишколу одержав ступінь хорунжого і в листопаді був призначений на вишкіл господарчих підстаршин у Дахав, Баварія, а потім — у місті Арозьзен, Гессен.
Закінчивши господарсько-адміністративні курси, Юрій був призначений до куреня Постачання Дивізії у вересні 1944 р. і переїхав з нею на Словаччину, а пізніше — до Словенії та Австрії, де в травні 1945 р. наступила капітуляція Німеччини. До 1948 року він проживав з дружиною в Австрії, а потім переїхав до Канади й осів у місті Монтреаль. Ю. Гарасимів активно включився у суспільно-громадську працю української громади в Монтреалі, співав у хорі "Думка" під дириґентурою проф. Городовенка та був співосновником станиць Братства УСС та Братства кол. Вояків І УД УНА в Монтреалі.


Переглядів: 318 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024