П`ятниця, 26.04.2024, 00:08:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2018 » Квітень » 20

Третього дня великодніх свят сотні вірних Української Автокефальної Православної Церкви, жителів обласного центру прийшли до будинку 82 на вул. Шевченка (нині тут коледж ПНУ ім. В. Стефаника) на церемонію урочистого відкриття встановленої на його фасаді анотаційної дошки першому Патріархові Київському і всієї України УАПЦ кир Мстиславові (Скрипнику).

Майбутній Патріарх — уродженець Полтави, племінник Симона Петлюри Степан Скрипник на початку 20-х років минулого століття жив із сім’єю в цьому будинку на тодішній Липовій вулиці: він одружився із представницею давнього ... Читати далі »

Переглядів: 307 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2018

60 тисяч фотографій взірців автентичної карпатської вишивки! і це все зробила одна людина — лікар-хірург за фахом і етнолог за покликанням відома дослідниця автентичної вишивки Ірина Свйонтек. 7 березня на 81-му році життя вона відійшла у засвіти, однак лишила по собі неоціненну творчу спадщину, яка не кожному під силу, навіть дослідницьким центрам і музеям. Такого високого дослідницького й мистецтвознавчого рівня в Карпатах (і в Україні!) не досяг ніхто.

Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, учасниця численних всеукраїнських та міжнародних конфере ... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2018

Сьогодні сповнюється 100 років від дня народження Володимира Пащенка — відомого диригента, педагога, художнього керівника і головного диригента Гуцульського ансамблю пісні і танцю, громадсько-культурного діяча, доцента Івано-Франківського педагогічного інституту (нині — Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника), заслуженого артиста УРСР (1956 р.), одного із засновників і першого декана музично-педагогічного факультету (1966 р.). В. Пащенко прожив нелегке життя, як і більшість його ровесників, на долю яких випали тяжкі 20-ті минулого століття, голод 1932—1933 років, лихоліття Другої світової війни та повоєнні роки.

... Читати далі »

Переглядів: 387 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2018

У крамницю "Сувенір" у місті Калуш, на вулиці Хіміків, поступили у продаж дерев'яні магнітики до 210-ї річниці ливарні братів Фельчинських, передають "Вікна".

Шлях до світового визнання людвісарської династії Фельчинських бере свій початок у Калуші тут у 1808 році вони заснували першу власну дзвоноливарню.

Ливарня Дзвонів братів Фельчи ... Читати далі »

Переглядів: 285 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2018

Деякі міста приречені бути відомими. Не про великі йдеться, як от Львів, Одеса чи Харків – тут усе зрозуміло. Але й невеликі містечка здобувають славу в силу різних обставин. Завдяки письменникам – Конотоп з гоголівською відьмою. Чи завдяки історії – Переяслав, який зробила знаним суперечлива військова рада. Чи завдяки давнім замкам-фортецям – Кам’янець-Подільський, Мукачево, Хотин. Чи завдяки природним дивам: Вилково як українська Венеція.
І у цьому переліку – Калуш.

Знаний як всесоюзна будова у 1960—1965 роках, як місце «хі ... Читати далі »

Переглядів: 438 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2018

Під кінець Першої світової війни в Станиславові склалася досить напружена криміногенна ситуація. В руках населення було багато зброї, деякі кримінальні елементи володіли військовою формою, хоч не мали ніякого відношення до армії.

Це дуже ускладнювало роботу міській поліції й призводило до несподіваних сутичок. Так, у січні 1918 р. військовий поліцейський ніс службу на площі Ринок і звернув увагу на кадета у формі, чия поведінка видавалася дивною. Кадетами або «заступниками офіцера» в австрійській армії називали військових, які пройшли спеціальну 8-тижневу підготовку ... Читати далі »

Переглядів: 298 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024