П`ятниця, 29.03.2024, 06:46:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2018 » Квітень » 22

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КРАЄЗНАВЦІВ УКРАЇНИ
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
... Читати далі »

Переглядів: 367 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2018

Наприкінці минулого року у Франківську створили комунальне підприємство «Простір інноваційних креацій «Палац». На баланс нового КП передали палац Потоцьких, а на діяльність передбачили 10 млн грн – більше, ніж на всі пам’ятки міста.

Що тепер «світить» історичному комплексу та чи врятує його комунальна структура, пише “Репортер”.

 

... Читати далі »

Переглядів: 288 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2018

Сьогодні немає українця, який би не знав імені Степана Бандери. На його честь названі вулиці і проспекти, фестивалі, премії, громадські та політичні рухи. Про нього написано книги і знято кінофільми. З іменем Бандери досі творять історію України, навіть попри те, що погляди на ідеолога українського націоналізму та провідника ОУН були і залишаються полярними.

У 2010 році Президент України Віктор Ющенко присвоїв Степану Бандері звання Героя України «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську держав ... Читати далі »

Переглядів: 332 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2018

Революційні події 1848 року швидко вийшли з-під контролю. Багато народів, що входили до складу імперії Габсбургів, прагнули незалежності. Неспокійно було і в Галичині.

2 грудня цісар Фердинанд зрікся престолу, й на чолі імперії став 18-річний Франц Йосип І. Спадок йому дістався невтішний – війна в Італії, угорські повстанці наносять кадровій австрійській армії поразку за поразкою. Трон не хитався – він ходив ходуном, пише “Репортер”.

 

... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2018

Площа Ринок часто фігурує на радянських пош­тівках Станіслава-Івано-Франківська. Але найдавніша з них датована 1960 роком. Раніше не те що поштівок – навіть фото з ратушею майже нема. Річ у тім, що фотогенічною площа стала лише у 1959-му, коли у відремонтованій ратуші відкрили краєзнавчий музей, а навколишню територію впорядкували, пише “Репортер”. 

До того Ринок виглядав трох ... Читати далі »

Переглядів: 317 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2018

Дружина та інші члени сім’ї очільника міста завжди перебувають у центрі уваги. Так є зараз, і так було в давні часи. Але якщо про станиславівських бургомістрів краєзнавцям відомо багато, то про членів їхніх сімей є лише уривчасті відомості.
Про першого вільно обраного бургомістра Антоні Суханека відомо, що у нього була донька. На долю панни Суханек випала справжня особиста драма. Вона заручилася з військовим, а в 1871 р. повинна була вийти за нього заміж. На той час їй було всього 18 років.

... Читати далі »

Переглядів: 251 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2018

На старому кладовищі Калуша вдалось калуським краєзнавцям відреставрувати пам'ятник Антонію Серафіну, калуському дзвоноливареві. Було встановлено пам'ятну табличку, а сам бетонний хрест злегка законсервовано вапнуванням, розповів у соцмережі Василь Фіцак.

Краєзнавці висловлюють велику подяку Юрію Малевичу за виготовлення таблички. В акції взяли участь Роман Романів, Наталія Романів, Тарас Бресла ... Читати далі »

Переглядів: 284 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2018

В Івано-Франківську пропонують купити магнітик і підтримати пам’яткоохоронний рух у місті. Про це у спільноті «Франківськ, Який Треба Берегти» повідомила його ініціаторка Марія Козакевич.

«Кожний франківський, і не тільки, холодильник хоче такий магнітик. Виготовлено у Франківську і про франківську архітектуру… Кошти отримані від продажу, традиційно, будуть спрямовані на р ... Читати далі »

Переглядів: 292 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2018

Сьогодні, 20 квітня, в Івано-Франківську відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.
Депутати розглянули питання про звернення обласної ради щодо розроблення Державної комплексної програми розвитку Галича.
«Звернення складається з історичної складової та, відповідно, з частини про необхідність прийняття окремої держаної програми щодо збереження Галича», – доповідає член комісії Сергій Адамович.
У звернені зокрема йдеться про те, що місто Галич та Галицька земля мають надзвичайно велике значення для українського державотворення.
«Галич та його заповідний комплекс слід розглядати як показову історичну репрезентацію Галичини та всієї України у світі. Однак подальше повноцінне комплексне наукове дос ... Читати далі »

Переглядів: 301 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024