П`ятниця, 19.04.2024, 09:34:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2018 » Квітень » 22 » Легенди Станиславова. Зообізнес
20:41:25
Легенди Станиславова. Зообізнес

Площа Ринок часто фігурує на радянських пош­тівках Станіслава-Івано-Франківська. Але найдавніша з них датована 1960 роком. Раніше не те що поштівок – навіть фото з ратушею майже нема. Річ у тім, що фотогенічною площа стала лише у 1959-му, коли у відремонтованій ратуші відкрили краєзнавчий музей, а навколишню територію впорядкували, пише “Репортер”. 

До того Ринок виглядав трохи страшненько. Його південну частину займав зруйнований німцями єврейський квартал. Після війни руїни розібрали, але звичних нам газонів, клумб і лавочок там і близько не було – просто втрамбована земля, що влітку заростала ріденькою травою.

Час від часу на площі зупинялись мандрівні цирки. Найбільше їх чекали дітлахи з навколишніх будинків. При чому їх цікавила не шоу-програма, а можливість заробити. Згадаймо себе в дитинстві. Як за радянщини можна було дістати кишенькові гроші? Правильно, здати порожні пляшки. Правда, їх ще треба було знайти, адже конкуренція між підлітками була доволі високою.

Старожил Роман Білан згадує, що у 1950-х він з друзями заробляв дещо інакше. Тодішні цирки привозили з собою цілий зоопарк. Клітки з тиграми, слонами й віслюками стояли тут же – за основ­ним наметом. Раз на кілька днів працівники зоопарку вигрібали звідти величезну купу лайна. За ним приїздила фіра з сусіднього села – вантажівки тоді були рідкістю. Фірман виявився гоноровим хлопцем і власноруч завантажувати лайно категорично відмовлявся. Тоді циркачі кликали сусідських підлітків, які за пару рублів швидко закидали віз слонячими відходами. У підсумку, були задоволені всі. Особливо хлопці, яких ще й на виставу пускали задурно. Тільки сусіди на них якось косо дивились і морщили носа.

Іван Бондарев


Переглядів: 321 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024