Субота, 20.04.2024, 07:21:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 23 » День народження села
19:46:53
День народження села
Село Межигірці розкинулося поміж пагорбами над річкою Бибелкою, лівою притокою Дністра. Не виключена можливість, що село бере початок від давнього замку або монастиря, про що свідчать численні історичні джерела. 
Перша письмова згадка про населений пункт датується 1431 роком. Відповідно до документу, виданого 23 лютого у польському місті Сандомирі, королем Владиславом Ягайлом у нагороду за довголітню вірну службу Янові з Конєцполя було надано кілька міст, у тому числі, як заставу за позичені 300 гривень королеві, село Межигірці. 
Згодом населений пункт переходив від одного до іншого власника, писалася історія села.
У першій половині ХХ століття Межигірці були одним з осередків просвітницького руху, де працювали читальня «Просвіти», різноманітні товариства і гуртки. 
Село виховало чимало видатних постатей, які пов’язали своє життя з громадським та політичним рухом не лише на теренах краю, а й в Україні.
Серед них виходець із багатодітної сім’ї Степан Городецький, священик, іменований папським шамбеляном УГКЦ, громадсько-політичний діяч, один з фундаторів гімназії «Рідної школи» у Рогатині, почесний крилошанин Святоюрської капітули у Львові, особистий духівник митрополита Сильвестра Сембратовича. Свого часу, здійснюючи паломництво до Єрусалиму, на згадку про подорож передав у дар межигорецькій церкві святої Параскеви чашу, хрест та Євангеліє, які й досі зберігаються у храмі.
Вдячні односельчани з нагоди 580-річчя першої згадки про населений пункт та на знак шани перед отцем Городецьким, встановили меморіальну плиту славному землякові на будівлі сільського Будинку культури, яку освятили декан Галицького деканату УГКЦ отець-мітрат Василь Завірач і парох села Межигірці Василь Чередарчук.
Сьогодні у селі Межигірці – центр сільської ради. В ньому проживає 640 осіб. До послуг мешканців п’ять крамниць, фельдшерсько-акушерський пункт, загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, церква, Будинок культури і бібліотека.
З початком демократичних перетворень громадою села відновлено зруйновані пам’ятники та пам’ятні знаки. 
Напередодні ювілею села при підтримці районної державної адміністрації та районної ради, ВАТ "Івано-Франківськцемент” з ініціативи сільського голови Степана Сачовського проведено ремонт доріг, капітальний ремонт клубу, здійснено реконструкцію берегозакріплювальних та протизсувних споруд.
У переддень 20-ї річниці незалежності України, у день народження рідного села межигірчани представили виставки декоративно-ужиткового мистецтва та дарів природи, виготовлені дорослими і зовсім юними мешканцями, а також великий святковий концерт. 
А на свято запросили поважних гостей, серед яких голова районної державної адміністрації Григорій Івасишин, голова районної ради Петро Стрембіцький, заступник начальника управління культури обласної державної адміністрації Василь Тимків, голова профкому ВАТ "Івано-Франківськцемент” Богдан Гудзак, депутати районної ради, сільські голови навколишніх сіл, а ще гості, чиє коріння походить із маленького галицького села.
* "Галицьке слово"

Переглядів: 814 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024