Четвер, 25.04.2024, 07:44:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 5 » Доба Коваля
22:42:02
Доба Коваля

Рік тому ми отримали прикру вістку про нашого Колегу, Товариша, Вчителя Ігора Коваля. За цей час трапилося багато всього – як в житті окремих осіб, так і державі, були різні домінанти – але відчуття втрати залишилося і час до часу спогади стискають серце.

Кожен зберігає в пам’яті багато цінних спогадів про співпрацю з Ним. Вони різні – адже і життєві обставини були такими – але разом з тим, саме такі вони цінні. Ми жили і працювали, зустрічалися і спілкувалися; думали, що це буде тривати довго і що в нас ще все життя попереду. Можна було сидіти і балакати до пізнього вечора на Крилоській горі, слухати Його оповідки і взагалі не поспішати до дому…

За рік стало зрозуміло і відчутно, що в дуже багатьох моментах бракує бесіди з нашим товаришем, обміну думками, його життєвих порад. І хоча в професійному плані побутує теза, що незамінних людей не буває – у Його випадку дуже відчувається ця невіджалувана втрата…

Власне Він своїм життям показав, як багато може зробити зацікавлений краєзнавець, історик і археолог – праця якого може бути дієвішою і продуктивнішою, аніж результат роботи структурних підрозділів академічних установ. Він зміг поєднати дві речі: популяризацію історії та її фаховий виклад.

Його життя до останнього моменту було пов’язане з Галичем – Крилосом. Тепер Він завжди там, на тій землі яку любив, оспівував і оглядав з висоти крилоських пагорбів.

Він творив свою добу – яка ще потребує окремих досліджень Його наукових розвідок і думок; багато Ним не встиглося викласти на папір – проте, наявна спадщина викликає захоплення і подив Його активності.

Пройде ще багато часу, можливо побачать світ Його невидані праці, з’явиться пропам’ятний збірник, але вже тепер з певністю можна сказати, що Ігор Коваль і дослідження минулого Галича є невіддільними; в когорті дослідників міста його студії займають поважне місце. В період технічного прогресу пошуківець мережі інтернет поруч з запитами про Галич, Крилос, княжу добу, завжди видаватиме Його прізвище.  

Сьогодні є добра нагода згадати про Нього. Окрім наших спогадів досить цінними у збереженні пам’яті нашого колеги стануть відеоджерела.

Нижче подаємо невелику підбірку матеріалів за 2010 – 18 рр. Вони будуть цікавими не тільки для тих, хто знав його, а й тих, хто цікавиться локальною історією. Саме в цих матеріалах ми можемо побачити його таким, як він був – поважним науковцем, але разом з тим, простим і доступним в спілкуванні; людиною з великим досвідом і готовністю захищати свої переконання; колегою з добрим почуттям гумору.

2010

«Євангеліст Лука з княжого Галича»

 

2016

Літературна світлиця - Ігор Коваль

 

Презентація книги

 

2017

Говорить Івано-Франківськ. Ігор Коваль. Частина 1

 

Говорить Івано-Франківськ. Ігор Коваль. Частина 2

 

Науковці закликають припинити спроби незаконної відбудови собору в Крилосі

 

Проект Музеєфікації собору Успіння Пресвятої Богородиці у селі Крилосі презентували сьогодні

 

2018

У Галичі відбулась презентація книги «Галицькі фрески та мозаїки»


Переглядів: 252 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024