Четвер, 25.04.2024, 03:27:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 27 » Гіпотетична реконструкція корони Юрія І Львовича доступна для огляду в Музеї історії Галича
19:46:22
Гіпотетична реконструкція корони Юрія І Львовича доступна для огляду в Музеї історії Галича

Як відомо, в 2019 р. було проведено капітальний ремонт Музею історії Галича, одночасно з цим було суттєво оновлено експозицію установи.

Серед нових і цікавих експонатів котрі поповнили музей привертає увагу гіпотетична реконструкція корони Юрія І Львовича (бл. 1252–1308), онука князя Данила Романовича (1201–1264).
Загальновідомим є той факт, що князь Данило в 1253 р. був коронованим і отримав вінець, скіпетр і корону з рук легата папи.

На відміну від коронації Данила у письмових джерелах не зафіксовано, або ж поки не встановлено факту безпосередньої коронації Юрія Львовича.
Однак, відоме зображення печатки цього володаря белзьких, холмських, галицьких і волинських земель, чітко вказує на королівський статус.

На печатці вирізано наступний текст - «S[igillum] Domini Georgi Regis Rusie» - Печатка господаря (пана) Георгія (Юрія), короля Русі; на звороті: «S[igillum] Domini Georgi Ducis Ladimerie» - Печатка господаря (пана) Георгія (Юрія), князя (Во)лодимирії. На аверсі зображено князя Юрія, як короновану особу з усіма відповідними монаршими інсиґніями.

З метою популяризації минулого, створення цікавої експозиції, та з ініціативи працівників Національного заповідника «Давній Галич» місцеві майстри - ковалі Борис та Олег Фіголі (племінники відомого мистецтвознавця й дослідника Галича – проф. Михайла Фіголя (1927–1999)), виготовили гіпотетичну реконструкцію корони, опираючись на зображення короля Юрія І Львовича, відтиснуте на печатці початку ХIV ст.

Корону виконано й оздоблено ручним способом, використано метал покритий сусальним золотом та прикраси.

Після завершення карантину всі зацікавлені зможуть побачити цей чудовий витвір місцевих зодчих. Експонується він в Музеї історії Галича (с. Крилос Галицького р-ну, Івано-Франківської області, Митрополичі палати).

Довідково. Юрій Львович (р. н. невід. — п., імовірно, 1308) — князь белзький, холмський, галицький і волинський.
Старший син кн. Льва Даниловича і угор. принцеси Констанції, доньки угор. короля Бели IV. За життя батька володів Белзом і Холмом.
Був одружений двічі: з донькою тверського і великого владимирського кн. Ярослава Ярославича (1282), після її смерті (бл. 1286) — з донькою куявського кн. Казимира I Євфимією, онукою мазовецького кн. Конрада I і сестрою краківського кн. Владислава I Локетка.
1288 спробував захопити у смертельно хворого володимирського кн. Володимира Васильковича частину Волині. По смерті батька (бл. 1300) зосередив у своїх руках владу над Галицьким князівством і Волинським князівством, титулував себе "королем Русі, князем Володимирії" (Regis Rusie, Princeps Ladimerie). Переніс свою столицю до Володимира (нині м. Володимир-Волинський).
У війнах між краківським кн. Владиславом I Локетком і чеським королем Вацлавом II підтримував першого. Втратив Люблінську землю, прилучену кн. Данилом Галицьким. Започаткував союз із Тевтонським орденом.
Великим політ. успіхом Ю.Л. було утворення з його ініціативи окремої Галицької митрополії.


Переглядів: 337 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024