П`ятниця, 29.03.2024, 13:17:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Січень » 25 » Іван Данилюк – видатний математик з Рашкова
14:31:17
Іван Данилюк – видатний математик з Рашкова
Іван Ількович Данилюк народився 5 грудня 1931 року в селі Рашків Городенківського району Івано-Франківської області. Початкову освіту здобув у рідному селі. В 1955 році  закінчив механіко-математичний факультет Львівського університету ім. Івана Франка і вступив до аспірантури Математичного інституту ім. В. А. Стєклова АН СРСР. У 1958 р. захистив кандидатську дисертацію й отримав направлення на роботу до теоретичного відділу Інституту гідродинаміки Сибірського відділення АН СРСР. У 1963 р. захистив докторську дисертацію. У 1965 р. його обирають членом-кореспондентом АН УРСР в Донецьку, і з цього часу його життя, наукова і громадська діяльність пов'язані з Донбасом. Він був організатором Інституту прикладної математики і механіки АН УРСР і його першим директором з 1965 до 1974 р.  
В 1974 році Івана Ільковича було усунуто з посади директора Інституту механіки і математики АН УРСР. Це було пов’язане з тим, що він був щирим українцем. Питання до першого секретаря донецького обкому Комуністичної партії Радянського Союзу: «Чому в Донецьку немає жодної української школи» стало підставою звинуватити вченого в українському буржуазному націоналізмі. Іван Ількович став «невиїздним». Тоді ж його усунули з посади директора Інституту механіки і математики.
Надалі до кінця життя працював завідувачем відділу рівнянь математичної фізики цього інституту. В 1988 році обраний академіком АН УРСР.

Наукова діяльність І.І. Данилюка стосується таких розділів математики, як теорія крайових задач для еліптичних систем з двома аргументами, граничні задачі в класі аналітичних функцій і теорія сингулярних інтегральних рівнянь, нелінійні проблеми математичної фізики з вільними границями.
Важливі результати були отримані І.І. Данилюком в дослідженні крайових задач з похилою похідною для еліптичних систем першого порядку на площині.  Також значний цикл робіт І.І. Данилюк присвятив теорії граничних задач лінійного сполучення в класі аналітичних функцій при досить широких припущеннях на початкові дані.
Педагогічна діяльність І.І. Данилюка пов'язана з Новосибірським та Донецьким університетами, в організації та становленні яких він брав безпосередню участь. Його курси з теорії функцій дійсної змінної, теорії крайових задач, функціонального аналізу були просто блискучими, на них виховані кілька поколінь фахівців. Лекції він читав з великою наснагою, педагогічним тактом і майстерністю. Під його керівництвом підготовлено 18 кандидатських дисертацій і 1 докторська дисертація.
Іван Ількович цінував спілкування з математиками, як молодими, так і старшого покоління. Його часто можна було бачити на конференціях як зацікавленого слухача. З ініціативи Івана Данилюка в 1980 р. в Донецьку була проведена перша в країні конференція із задач математичної фізики з вільними границями. Він був також одним з організаторів регулярних конференцій з диференціальних рівнянь у часткових похідних в ІПММ АН УРСР, які отримали всесоюзне визнання
Серед наукової спадщини І.І. Данилюка 138 робіт, з них 2 монографії. Його роботи публікувалися в працях міжнародних конгресів математиків, широко відомі за межами України. Він регулярно отримував особисті запрошення на міжнародні конференції.
І.І. Данилюк цікавився не лише математикою. Він мав глибокі знання в області філософії, історії, літератури. Любив музику. Писав вірші. Вивчив грецьку мову і читав в оригіналі «Одісею» Гомера. Його цікавили проблеми розвитку людства, сенс його існування.
Меморіальна дошка І.І. Данилюка встановлена на стіні ІПММ АН УРСР, його ім'я носить одна з аудиторій математичного факультету Донецького національного університету.
5 листопада 1988 року Іван Ількович Данилюк помер, похований в місті Донецьку.                                                                                                                 
Андрій Сміжак

Переглядів: 625 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024