Вівторок, 19.03.2024, 10:41:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Січень » 03
Феномен Гната Мартиновича Хоткевича (1877-1938) українського письменника, музикознавця, театрального режисера, культурно-громадського діяча, композитора, музиканта не лише у поєднанні перелічених іпостасей, а ще й в тому, що це один із небагатьох видатних українців, який відомий всій Україні.
Про майстра можна писати багато: згадати і 12-й археологічний з’їзд у Харкові 1902 року (коли Хоткевич підняв питання соціального положення харківських кобзарів і лірників, показавши аудиторії красу автентичного кобзарського виконання), і його безсмертні літературні твори, і Гуцульський театр, і Національний хор, віртуозне виконання та створення бандури харківського типу, але тут ми приділимо більше уваги Хоткевичу як музикознавцю.
В 1930-му році у Харкові вихо ... Читати далі »
Переглядів: 472 | Долучив: Dnister | Дата: 03.01.2013

Прикарпатською прокуратурою проведено перевірку дотримання вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» в Коломийській міській раді та районній державній адміністрації.
Установлено, що працівники відділів культури та туризму вказаних установ здійснюють погодження проектів відведення земельних ділянок в приватні руки, не маючи карт, на яких вказані об’єкти археологічної спадщини, що може призвести до їх втрати внаслідок забудови чи розорювання.
Загальна площа таких земель на Коломийщині становить більше 18 га та потребує належного ставлення і охорони. Проте чиновники, в більшості випадків, не укладають необхідних охоронних договорів з Івано-Франківською ОДА.
Крім то ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: limnytcja | Дата: 03.01.2013

Цієї неділі у селі Красноїлля Верховинського району урочисто відзначили ювілейну, 135-у річницю від дня народження Гната Хоткевича.
Святкування проходило у музеї імені видатного українського письменника, мистецтвознавця, режисера, організатора самодіяльного театру, який прославив гуцулів на весь світ. Власне уривками з вистав за творами Гната Хоткевича і потішили актори самобутнього театру присутніх на святі односельчан та гостей Красноїлля. Представники відділу культури та профспілки Верховинської РДА в свою чергу з нагоди ювілею засновника театру вручили акторам подарунки і нагороди.
Переглядів: 503 | Долучив: limnytcja | Дата: 03.01.2013

Від часу свого створення у 1942 р. і до розформування останнього відділу в 1949 р. Українська Повстанська Армія залишалася армією піхоти. Це було зумовлено відсутністю власної держави, власного воєнно-промислового комплексу та умовами боротьби. Однак попри це в УПА було сформовано не лише кілька відділів кінноти та артилерії, а й лишилися згадки про використання бронетехніки.
Влітку 1943 р. в с. Листвеці Волинської області німці направили каральну експедицію у складі одного танку, кількох броньовиків та 12 вантажівок із солдатами. Повстанці організували на неї засідку. Німецький відділ було розбито, а танк вдалося захопити неушкодженим. За наказом курінного «Лайдаки» його заховали в болотах. Уже восени 1943 р. цей танк вояки УПА використали в бою за м. Цумань. На той час у місті перебувало кілька сотень німців та рештки роз ... Читати далі »
Переглядів: 536 | Долучив: Dnister | Дата: 03.01.2013

Комісія зі здобуття премії імені Ярослава Лукавецького повідомляє про початок збору творів і робіт на здобуття премії. Дана премія є найвищою в області відзнакою в галузі мистецтва та архітектури і надається за вагомий внесок у розвиток образотворчого (живопис, скульптура, графіка), народного, декоративно-ужиткового мистецтва.
Подати роботи на конкурс або отримати консультацію з питань участі в конкурсі, всі зацікавлені можуть в кабінеті 570 облдержадміністрації або за телефоном 55 – 18 – 92. Згідно Положення про премію, твори і роботи повинні бути подані до 10 березня 2013 р.
На здобуття премії імені Я.Лукавецького подаються нові твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх двох років, але не пізніше, як ... Читати далі »
Переглядів: 732 | Долучив: Dnister | Дата: 03.01.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024