Вівторок, 19.03.2024, 04:07:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Січень » 25
24 січня 2013 року в Коломийському Музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття з нагоди вшанування пам’яті жертв Голокосту відбулася презентація автобіографічного роману Александра Гранаха «Ось іде людина» в перекладі Івано-Франківської письменниці Галини Патросаняк.
Галина Патросаняк розповіла про Александра Гранаха, його історію народження, біографію, про те як він починав свою акторську кар’єру, як воював в першій світовій війні та презентували декілька кадрів з документального фільму про актора. Зйомки фільму відбувалися в с.Вербівці Городенківського району(місце народження актора), в м.Коломия та в інших країнах, таких як Німеччина, Швейцарія, Америка, Росія.
Від імені голови Коломийської райдержадміністрації Михайла Негрича, письменницю Га ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.01.2013

Іван Ількович Данилюк народився 5 грудня 1931 року в селі Рашків Городенківського району Івано-Франківської області. Початкову освіту здобув у рідному селі. В 1955 році  закінчив механіко-математичний факультет Львівського університету ім. Івана Франка і вступив до аспірантури Математичного інституту ім. В. А. Стєклова АН СРСР. У 1958 р. захистив кандидатську дисертацію й отримав направлення на роботу до теоретичного відділу Інституту гідродинаміки Сибірського відділення АН СРСР. У 1963 р. захистив докторську дисертацію. У 1965 р. його обирають членом-кореспондентом АН УРСР в Донецьку, і з цього часу його життя, наукова і громадська діяльність пов'язані з Донбасом. Він був організатором Інституту прикладної математики і механіки АН УРСР і його першим директором з 1965 до 1974 р.  
В 1974 році Івана Ільковича було ... Читати далі »
Переглядів: 620 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.01.2013

24 січня 2013 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася творча зустріч з відомим краєзнавцем, дослідником історії Станиславова, членом Національної спілки краєзнавців України, почесним працівником туризму, заслуженим працівником культури України, лауреатом обласної премії ім. І. Вагилевича Михайлом Головатим, який в ці січневі різдвяні дні святкує свій ювілей.
Несподіванкою стала ця зустріч для Михайла Івановича  організована  науково-редакційним відділом «Звід пам'яток...», видавництвом «Лілея-НВ», обласною організацією Національної спілки краєзнавців України,    історико-краєзнавчим об'єднанням «Моє місто» та обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І. Франка.  
Ведуча ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.01.2013

В його експозиції — ексклюзивні видання семи провідних українських видавництв, які очолюють вихідці зі Снятинщини. Це практично єдиний в Україні заклад подібного типу, адже важко знайти районний центр, який зібрав би таку кількість книговидавців.
Ініціатор його створення відомий на Прикарпатті видавець  Володимир Карий. Задум Володимира Карого в Снятині втілили в життя за практичного сприяння міської ради. 

Переглядів: 517 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.01.2013

Як виглядав старий Станиславів, ми більш-менш уявляємо завдяки австрійським поштівкам. Проте вони з’явилися відносно пізно — перші датовані 1897 роком. А яким місто було ще раніше?

З неї все почалося
«Вежа старого ратуша» — так називалося найдавніше фото Станиславова у каталозі історичної виставки, яка відбулась у місті в 1928 році. Датовано фото 1860 роком і досі вважається найдавнішою міською світлиною.
Тут бачимо другу станиславівську ратушу, яку звели ще у 1695 році. Невдовзі вона загине під час «мармулядової» пожежі, й на її руїнах зведуть іншу ... Читати далі »
Переглядів: 835 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2013

Сьогодні у російському Санкт-Петербурзі живе поет і бард Дмитро Биковицький. Його шкільні роки пройшли у повоєнному Станіславі. У 1997 році Биковицький випустив книгу спогадів про місто свого дитинства. Там є цікавий епізод.
Десь на початку 1960-х один зі старших класів школи № 3, де вчився Дмитро, повели на екскурсію до краєзнавчого музею. Тоді, як і зараз, цей заклад культури розташовувався у ратуші. Дітям довго розповідали про важке поневолення селян, героїчну боротьбу західноукраїнських комуністів і знаменитий партизанський рейд Ковпака. Коли ж екскурсовод перейшов до найновіших досягнень радянської влади, учень Едик Свістун, у повній відповідності до свого прізвища, «свиснув» з вітрини люльку легендарного партизана. Півкласу це бачило, але ніхто Едика не здав.
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024