Вівторок, 19.03.2024, 08:23:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Січень » 04
Жителька Івано-Франківська Валентина Юрків видала книгу «Святий вечір», до якої увійшли старовинні рецепти та повстанські колядки.
Про це кореспонденту УКРІНФОРМу повідомила авторка книги «Святий вечір» Валентина Юрків.
«До книги увійшли старовинні рецепти страв, які готують на Святвечір у селі Ямниця, що на Івано-Франківщині, та в селі Бичківці на Тернопільщині.
Рецепти я записала ще від своєї бабуні, свекрухи, тітки, а ось повстанські колядки, які ще ніде не публікувались, мені надиктувала 94-річна дячиха з Ямниці. Ще вчора ми додавали колядки до книги, а вже завтра книга поступить у книгарні», - говорить В.Юрків.
Переглядів: 496 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.01.2013

Напевно, для всіх українців новорічно-різдвяні свята — найулюбленіші, найбільш очікуваний тиждень року. Так було завжди. У старому Станиславові люди також любили зиму, празники та відзначали їх гучніше, цікавіше: горілки — менше, свята — більше.

Ґвяздки на Віґілії
На початку ХХ століття Станиславів мав значно різноманітніше населення. І етнічно, і релігійно. Християн у місті проживало трохи менше половини, решта — іудеї. Третина мешканців міста були римо-католиками, 16,2% — греко-католиками. Жили тут також вір­мени та німці. Тож Різдво майже однаково гучно відзначали двічі на рік: християни західного обряду — 25 грудня, за григоріанським календаре ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 04.01.2013

Продовжуємо добру традицію робити новорічні подарунки любителям історії Станиславова / Івано-Франківська. Ця стаття не має нічого спільного із сумнозвісним КДБ. У заголовку — абревіатура, яка розшифровується як «Каталог Головатого-Бондарева». Що воно таке? Зараз розкажемо.
Назви вулиць постійно змінюються і це створює певні незручності. Береш, скажімо, до рук австрійську поштівку з вулицею Словацького. Одразу виникає запитання — де це? Є кілька довідників вулиць Івано-Франківська. Але там за алфавітом ідуть лише українські вулиці. Отже, аби знай­ти сучасний аналог Словацького, необхідно перелопатити майже увесь список, поки дізнаєшся, що нині це Тарнавського. Для спрощення ідентифікації виникла ідея створити електронний каталог усіх вулиць. Її активно підтримав краєзнавець Михайло Головатий.
Переглядів: 737 | Долучив: Dnister | Дата: 04.01.2013

У 1905 році у Станиславові відкрилася цісарсько-королівська гімназія з руською мовою викладання, більш відома як українська гімназія. Вона мала сильний викладацький склад. І деякі вчителі, яких тоді називали професорами, надовго запам’яталися учням своєю оригінальною поведінкою. 
Так, викладач німецької мови, доктор філософії Іван Рибчин був дуже розсіяним. Одного разу дорогою до гімназії він пригадав, що щось забув удома. Вертається назад, дзвонить у двері. Служниця відзивається: «Пана професора нема!». «А нема, так нема», — промовив Рибчин і пішов далі.
Був у гімназії ще один викладач німецької — Юліан Чайковський. Але, крім німецької, він ще викладав українську мову та літературу. І в голові пана професора ці дві мови були настільки тісно пе ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Долучив: Dnister | Дата: 04.01.2013

Сьогодні, 4 січня, у приміщенні музею визвольної боротьби відкрилась виставка різдвяних листівок з приватної колекції Петра Арсенича. На ній представлено більше сотні експонатів - листівок XIX-XX століття.
За словами колекціонера, ця виставка має нагадати людям про давні традиції Різдва та про духовність.
Експозицію поділено на кілька частин. Кожна має свою окрему історію. Тут представлено листівки української діаспори, повстанські, листівки відомих художників Прикарпаття та навіть «безалкогольні», тобто такі, що закликали святкувати Різдво без алкоголю. Цікаво, що їх видавали ще до Першої Світової війни.
Виставка триватиме до кінця січня.
Переглядів: 484 | Долучив: Dnister | Дата: 03.01.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024