Вівторок, 19.03.2024, 09:52:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Січень » 11
На Різдво Христове цьогоріч на місці бою вояків УПА біля с. Верхній Майдан «свободівці» Надвірнянщини та їхній гість із Донеччини голова Горлівської міської організації ВО «Свобода» Ігор Славгородський вшанували пам’ять загиблих вояків сот­ні «Чайки», які 7 січня 1945 року на саме Різдво Христове в нерівному бою із совєцькими гнобителями поклали голови за Вільну Україну. Націоналісти помолилися за душі наших земляків, запалили свічки пам’яті та поклали квіти, виконали різдвяні колядки.
Зі спогадів очевидців: «7 січня, на Різдво, вояки УПА перейшли у с. Верхній Майдан. Десь о третій годині дня напали більшовики на село. Почався бій, сили чекістів переважали. Намагаючись прорвати кільце оточення і не наражати жителів села на смертельну небезпеку, повстанці почали прориватися до лісу, де натрапили на велику засідку. Вони практ ... Читати далі »
Переглядів: 463 | Долучив: Dnister | Дата: 11.01.2013

У сьогоднішній рубриці «Галичанство» ми поведемо мову про галичан. Ким тільки не проголошували їх  – заблуканим племенем  московитів, частиною польського народу, потомками готів, нащадками давніх іранців, слав’янізованими кельтами. Галицька тематика не сходить зі шпальт газет, нею рясніють цілі блоги в інтернеті.  Різномінітні тлумачення історії достукуються  до свідомості представників цього давнього етносу, щоб галицький дух і галицьке коріння не зачахли у непростих умовах теперішнього витка історії галичан.  
Галичани — европейський етнос, що сформувався на землях Галичини у верхньому басейні Дністра та частково Сяну і Верхнього Бугу. В етнічних межах на цій території проживає їх близько 5 мільйонів. За межам ... Читати далі »
Переглядів: 867 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.01.2013

За тлумачним словником, залога — це військові частини, навчальні заклади та установи, розташовані в населеному пункті для його охорони та оборони. Синонімом є більш вживане слово «гарнізон» (від фр. garnison — забезпечувати, знаряджати). Старі станиславівські поштівки наглядно переконують, що гарнізон тут був не маленький. Тож які військові стояли тут за бабці Австрії?
За списком львівського військового історика Михайла Слободянюка, у травні 1914 року в Станиславові дислокувалися:
плацкоманда (управління гарнізону),
штаб 8-ї кавалерійської дивізії (комендатура),
штаб 13-ї кавалерійської бригади, ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 11.01.2013

Перед катедрою, на стіні бібліотеки медуніверситету, висить пам’ятний знак до 1020-річчя хрещення Київської Русі. Композиція складається з хреста і ангела, що ніби спускається з небес. Проект розробив місцевий майстер Олександр Вороб’юк, а виливали його у Львові. Коли скульптура була готова, то за нею на легковику вирушили Вороб’юк і Сергій Полуботько, багаторічний організатор франківських ковальських фестивалів.
Було то у 2008 році, кінець липня. Саме тоді Західна Україна дуже постраждала від повені. До Львова ковалі дісталися без особливих проблем, забрали скульптуру та поїхали додому. А тут і почалися пригоди.
Рівень води у Бистриці-Солотвинській піднявся настільки, що міліція, побоюючись обвалу мосту на Галицькій, перекрила автомобільний рух. То ... Читати далі »
Переглядів: 687 | Долучив: Dnister | Дата: 11.01.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024