П`ятниця, 26.04.2024, 09:00:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 31 » Яким буде в Івано-Франківську пам’ятник «Руській трійці»?
13:28:28
Яким буде в Івано-Франківську пам’ятник «Руській трійці»?
Тема пам’ятників столиці Прикарпаття сьогодні у всіх на слуху. «Галичина» постійно отримує листи від читачів, котрі незадоволені скульптурними творами, що останніми роками з’являються в місті. Люди пишуть, що в Івано-Франківську практично немає вдалих пам’ятників українським діячам.
Гадаю, це не голослівні заявки. Приміром, пам’ятник Іванові Франку — гігантський, розмашистий, динамічний, чи то Франко у вогні, чи з крилами — незрозуміло. Пам’ятник Степанові Бандері, навпаки, губиться на  даху музею і є замалим. Бо здалеку навіть незрозуміло  хто то, гості міста не завжди бачать у тій фігурі Героя України, а місцеві жителі навіть іронічно називали його Бетменом у павутині. Та й тло позаду пам’ятника створює непривабливе враження — з білизною, обшарпаними стінами і пияками, котрі там частенько збираються. Пам’ятник зародженню життя — в народі «Яйцю» — сьогодні  втратив свою популярність через зміну політичних реалій та окрасу у вигляді кованих гілочок, але після Міцкевича залишився найпопулярнішим у туристів. Пам’ятник страченим українським патріотам, на жаль, зображає людину, котра дивиться у вічі смерті, в мішку, тому є цілком незрозумілим і обурює багатьох. Я особисто чула версію, даруйте, що то звичайна «дуля». І це ще не все, бо пам’ятник на честь проголошення столиці ЗУНР у Станиславові, що на Грюнвальдській вулиці, називають «вазою».
У вересні цього року громадськість краю відзначатиме 200-ліття нашого краянина Івана Вагилевича, члена відомої «Руської трійці», котрий сім років вчився у Станиславівській гімназії. Головний історик міста на громадських засадах доцент ПНУ ім.  В. Стефаника Богдан Гаврилів ще з 2008 року виношує ідею встановлення пам’ятної відзнаки творцям альманаху «Русалка Дністровая». Недавно закінчився конкурс проектів пам’ятника, і з шести варіантів журі з дев’яти осіб обрало два. Як ви розумієте, один із них отримав більшість голосів, тому є переможцем. і, звичайно, городяни не залишилися осторонь, бо ж їх не кличуть у конкурсні комісії, тому вже дали йому назву — «марсіани на каналізаційній трубі». Богдан Гаврилів, член конкурсної комісії з питань встановлення пам’ятника «Руській трійці», приніс до редакції «Галичини» фото двох найкращих варіантів. Можемо обирати самі.
«Ще задовго до оголошення результатів і навіть до засідання комісії я провів соціологічне опитування — цікавився думкою і фахівців, і звичайних людей, показуючи їм кожен із шести ескізів. Усі обрали проект Володимира Довбенюка (проект пам’ятника, що здобув друге місце. — Авт.), — ділиться своїми думками Б. Гаврилів. Колись у розмові з міським головою, коли в мене тільки виникла ідея встановити пам’ятник членам «Руської трійці», він сказав, що хотів у скверику позаду медуніверситету встановити погруддя Лесі Українки. Однак я його переконав, що Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич і Яків Головацький мають більше стосунку до нашого краю. Тепер нарешті ця ідея може здійснитися».
Вартість пам’ятника-переможця авторства Степана Федорина — 300—350 тисяч,  якщо виливати з бронзи. Удвоє здешевити його можна, зробивши мідним. Пам’ятник трьом зачинателям нової української літератури в Галичині за версією Володимира Довбенюка вартує 100 тисяч, якщо не ставити ліхтарі. Вартість кованих ліхтарів також 100 тисяч. Iстотно здешевити проект дозволить виготовлення пам’ятника з гранітної крихти і покриття бронзою, розповів нам Богдан Гаврилів.
З огляду на те, що стилістика двох проектів пам’ятників «Руській трійці» в івано-франківському скверику позаду медуніверситету цілком різниться, ми подаємо нашим читачам фото двох проектів. Крапку над «і» тут має поставити сесія Івано-Франківської міської ради.
Леся ТУГАЙ

Переглядів: 690 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024