Середа, 08.05.2024, 19:26:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 27
Ще один подарунок до 770-річчя від першої літописної згадки про Коломию отримало місто магдебурзького права. Понад 100 світлин будинків і краєвидів Коломиї представив фотокореспондент тижневика «Коломийські вісти» Євген Гапич у Музеї історії міста. Виставку приурочили до Міжнародного дня музеїв.
Фотографій Коломиї є чимало, але Євген Гапич зробив не просто фіксацію об’єктів, а назавжди увіковічнив в історії унікальні архітектурні споруди і будівлі писанкового міста. Позували фотомитцеві старовинні будівлі, зведені ще за Польщі й Австро-Угорщини і причому не з центральної частини міста.
В експозиції є фото першого повітового поштового відділення, теперішнє приміщення СШ №1 імені Василя Стефаника, де раніше розташовувалася коломийська цісарсько-королівська гімназія, казарми на вулицях Чайковськ ... Читати далі »
Переглядів: 565 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

У місті Рогатині розпочала діяльність громадська організація "Відродження". Основною метою організації є історико-краєзнавча діяльність з метою відродження заснованого у 1939 р. регіонального історико-краєзнавчого музею Опілля в місті Рогатині, зруйнованого в часи Другої світової війни.

Детальнішу інформацію про її роботу Ви можете прочитати на офіційному сайті організації: http://opillya.if.ua/

Переглядів: 617 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

26.05.2011 року близько 200 школярів м.Івано-Франківська зібралось на подвір’ї загальноосвітньої школи № 7, щоб вшанувати безвинно убієнних сталінським режимом у 1939-1941 роках громадян України. Адже саме поруч із цим закладом знаходилась тюрма НКВС та були знайдені останки людей, яких каральні органи радянської влади безпідставно замордували у її застінках перед фашистським нашестям на наші землі.
Захід розпочався із покладання представниками органів місцевого самоврядування вінка, квітів і поминальних свічок до пам’ятного знака жертвам комуно-більшовицького режиму та поминального молебня, який відслужив отець Василь Смицнюк. До присутніх звернувся секретар міської ради Руслан Марцінків, який закликав молодь продовжити розпочату їх прадідами боротьбу за незалежну й самостійну Україну, наповниши її дійсно українським змістом.
Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

Поблизу села Пшеничники Тисменицького району виявили останки понад 220 закатованих НКВС людей.

За словами судмедексперта Омеляна Левицького, який бере участь в розкопках, на території масових поховань «треба перекопати 4 тисячі квадратних метрів». Восени минулого року учасники наукової експедиції виявили тіла 170 закатованих жертв. Коли розкопки були відновлені, лише за останніх два тижні було знайдено ще 100 тіл. Кожне п'яте тіло - дитяче. За словами експертів, по щелепах видно, що молочні зуби у багатьох ледве прорізалися.

«Особливо вразило дослідників те, що серед тих знищених людей були діти, - сказав історик, член «Меморіалу» Василь Тимків. - Учасники розкопок знайшли тіло матері з маленькою дитиною на руках, і вона перед смертю обіймає сво ... Читати далі »

Переглядів: 728 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

Однією з найстарших вулиць Івано-Франківська є Бельведерська. Своєю назвою вона завдячує позаміському палацику Потоцьких «Бельведер», що стояв приблизно на місці нинішнього наркологічного диспансеру.
Французькою «бельведер» означає «чудовий вид». Дійсно, з невеликого підвищення в кінці вулиці відкривалася дуже непогана панорама Станиславова. Крім того, у Європі тоді існувала ціла мода на однойменні палаци. Тож «Бельведерів» було багато – у Відні, Римі, Варшаві, інших містах.
На початку ХІХ століття, після банкрутства Потоцького, станиславівський палац продали та розібрали на будматеріали. А дорога до нього згодом перетворилася на вулицю, де мешкали найбідніші верстви єврейського населення Станиславова. У міжвоєнний період з приводу цього містом ходив жарт: «У Варшаві на Бельведері живе презид ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011

Як ви думаєте, що спільного мають австрійська імператриця Єлизавета, знаменитий польський письменник Генріх Сенкевич та великий український поет Тарас Шевченко? Саме їхніми іменами називався міський парк Станиславова-Івано-Франківська у різні періоди свого існування. Проте спочатку він ніяк не називався, та й парком не був.

Звіринецька діброва
У другий половині ХVІІ століття на південно-західній околиці Станиславова був дубовий гай. Майже всі історики-краєзнавці пишуть, що Потоцькі любили влаштовувати там полювання та навіть спорудили мисливський будиночок. Але якщо вірити стародавнім мандрівникам, та діброва мала завдовжки лише чверть милі (близько 400 м). Виглядає дивним, що магнати не змогли підшукати собі більш розлогих мис ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024