Четвер, 25.04.2024, 03:11:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 27 » Світлини пам'яток старої Коломиї у сучасному баченні
12:52:05
Світлини пам'яток старої Коломиї у сучасному баченні
Ще один подарунок до 770-річчя від першої літописної згадки про Коломию отримало місто магдебурзького права. Понад 100 світлин будинків і краєвидів Коломиї представив фотокореспондент тижневика «Коломийські вісти» Євген Гапич у Музеї історії міста. Виставку приурочили до Міжнародного дня музеїв.
Фотографій Коломиї є чимало, але Євген Гапич зробив не просто фіксацію об’єктів, а назавжди увіковічнив в історії унікальні архітектурні споруди і будівлі писанкового міста. Позували фотомитцеві старовинні будівлі, зведені ще за Польщі й Австро-Угорщини і причому не з центральної частини міста.
В експозиції є фото першого повітового поштового відділення, теперішнє приміщення СШ №1 імені Василя Стефаника, де раніше розташовувалася коломийська цісарсько-королівська гімназія, казарми на вулицях Чайковського і Довбуша, військкомат, у якому колись розміщувався польський Народний дім імені Едмунда і Броніслави… Такі знайомі будівлі у світлинах Євгена Гапича відкривають таємні сторінки своєї історії. Кожна фотографія – це маленька розповідь, окрема історія.
У пошуках архітектурних пам’яток допомагав фотографу відомий історик і журналіст Василь Нагірний. Він доклав чимало зусиль, щоб історична довідка кожної фотографії якомога більше розповіла про об’єкт. Кожна світлина містить інформацію про рік будівництва споруди, дані про архітектора і про використання її у різні часи. Директор Музею історії міста Коломиї Михайло Арсак був приємно вражений побаченим, тим паче що автор не коломиєць за походженням.
Ця виставка вартісна тим, що автор робіт не коломиєць за походженням, але вже коломиєць за покликанням, за своїм способом мислення. Людина, яка побачила кожну коломийську будівлю своїм поглядом, своїм об’єктивом і зробила свій внесок у збереження історії рідного міста», – наголосив М. Арсак.
Автор робіт зізнається, що Коломия для нього стала рідним містом, а ідею створення виставки виношував уже давно.
«Фактично роботу над виставкою я розпочав 1-го грудня, і проект мав назву «Зимова Коломия». У січні громада міста забила на сполох, адже почали розбирати історичну будівлю – австро-угорські казарми у парку Трильовського. Саме тоді я вирішив зібрати якомога більше світлин архітектурних пам’яток, які стосуються австро-угорського та польського періоду, щоб зберегти їх принаймні у фотографіях для сторінки історії вже ставшого мені рідним міста Коломиї. Як з’ясувалося, не лише у середмісті збереглися унікальні творіння відомих архітекторів і знаних майстрів-будівельників», – розповів Євген Гапич.
Відвідувачі виставки відзначили високу художню вартість представлених робіт, а Євген Гапич запевнив, що не зупинятиметься на досягнутому і постійно доповнюватиме експозицію та працюватиме над новими проектами.
Наступного тижня, у четвер 2 червня, в Києві у Музеї гетьманства відбудеться відкриття цієї ж виставки.
* Оксана ОСТРОВСЬКА, Коломийські ВІСТИ

Переглядів: 562 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024