П`ятниця, 29.03.2024, 08:13:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 19

18 – 19 травня 2011 р. в м. Івано-Франківську проведено науково-методичний збір працівників військових музеїв Збройних Сил України. Захід проведено на базі філії Національного військово-історичного музею України – музею «Герої Дніпра» у м. Івано-Франківську.

Учасникам зачитано привітання Міністра оборони України працівникам музеїв Збройних Сил України з нагоди Міжнародного дня музеїв. Перед присутніми виступили спеціаліст з музейної справи облдержадміністрації Г.Брицька, голова Ради організації ветеранів 38 Армії (корпусу) В.Моїсеєнко, професор кафедри морально-психологічного забезпечення Національного університету оборони України В.Алащенко, начальник Національного військово-історичного музею України, полковник В.Карпов, завідувач філії військово-історичного музею Повітряних Сил України (м. Вінниця) М.Дерновий, завідувач ф ... Читати далі »

Переглядів: 500 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Станом на 01.05.2011 р. в області функціонує 20 музеїв, що є юридичними особами; 19 - фінансуються з  обласного, районних, міських та селищних бюджетів, до їхнього складу входить 14 філіалів. Безпосередньо в обласному підпорядкуванні є п’ять музеїв. Коломийському музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського присвоєно статус національного. Філією Національного військово-історичного музею України з липня 2010 року працює колишній громадський музей в м. Івано-Франківську - «Музей Герої Дніпра». 1 музей-юридична особа - приватний. Статус громадських має – 177 музеїв. У нашій області працює найбільший за територією у Європі Національний заповідник «Давній Галич». На кінець року планується державна реєстрація ще чотирьох музеїв, та двох музеїв громадської форми власності.

На рахун ... Читати далі »

Переглядів: 746 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Міжнародний день музеїв, що відзначається 18 травня, корпоративний музей ПАТ «Прикарпаттяобленерго» провів у робочому режимі. Цього дня на екскурсію до музею електрифікації Прикарпаття завітали учні 8-10 класів Івано-Франківської школи № 24.
Зазвичай відвідувачами музею на території підприємства, що розташоване в Івано-Франківську на вул. Індустріальній, 34, є не лише школярі, але й офіційні делегації та гості компанії. Знайомство з експонатами музею дозволяє простежити як історичні віхи поширення електроенергії на теренах краю, починаючи з перших приватних електростанцій у місті, так і літопис енергетичного підприємства – від запуску Станиславівської електрівні до сучасності. Екскурсовод музею – працівник служби приладів обліку Микола Библів, що є колекціонером оригінальних електролічильників, також цікаво розповідає про вчених та першовідкривачів у г ... Читати далі »
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

19 травня 2011 р. в Івано-Франківській облдержадміністрації було проведено нараду – семінар керівників музейних закладів області. Тематика заходу: «Музеї Прикарпаття: досягнення, проблеми, перспективи».
У нараді взяли участь начальник відділу аналізу та прогнозування музейної справи Міністерства культури України Ю.Приходнюк, начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак та начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи управління культури А.Давидюк. Учасниками наради були близько 40 осіб з 17 музеїв області.
Начальник відділу аналізу та прогнозування музейної справи Міністерства культури України Ю.Приходнюк ознайомив присутніх зі станом музейної галузі в Україні, існуючими нормативними актами, п ... Читати далі »
Переглядів: 614 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Те, що територію Прикарпаття в давнину заселяли племена білих хорватів, сьогодні є фактом історично доведеним. Належність хорватів до слов’янської людності регіону в VII—X ст. теж уже ні в кого не викликає сумніву. Проте незаперечним залишається й твердження багатьох вітчизняних та зарубіжних учених, що представники цього етносу не завжди були слов‘янами.
Власне про співвідношення пари «сармати-слов’яни» історики ведуть між собою суперечки й досі і ще, здається, не скоро у них поставлять крапку. Меншу проблему викликає пара «хорвати-сармати». Як бачимо, обидві назви схожі за морфологічною будовою, а хорвато-сарматські паралелі мають достатньо дотичних точок для того, щоб зробити висновок про спорідненість цих племен.Однак окремим дослідникам цього недостатньо і вони висувають свої версії про походження хорватів. Приміром, «карпатська» теорія виводить н ... Читати далі »
Переглядів: 710 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника провів міжнародну дводенну наукову конференцію «Василь Стефаник та українська культура кінця XIX—початку XX століття». Перший її етап «Василь Стефаник на тлі епохи» відбувався у Ягеллонському університеті (Краків), де видатний новеліст свого часу студіював медицину.
До Івано-Франківська на другу частину наукової імпрези прибули науковці з Кракова, Любліна, Варшави та Вроцлава, а також із багатьох університетів України. Привітати учасників конференції прибув генеральний консул України в Кракові Віталій Максименко. Він з приємністю згадував свої найкращі роки в Івано-Франківському педінституті і розповів про  встановлення пам’ятної дошки на будинку, в якому у Кракові жив  Стефаник-студент, до повторного встановлення  котрої  мав безпосередній стосунок пан консул.
... Читати далі »
Переглядів: 785 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011

Одному з найдавніших пам’ятників Т. Шевченку на Тлумаччині виповнюється 100 років. Наприкінці ХIХ — на початку XX століття завдяки товариствам «Просвіта» й «Січ» ім’я Тараса Шевченка переноситься зі студентських аудиторій і професорських кафедр до тісних сільських читалень. Поезія незламного сина України стала для простолюду Галичини провідною зорею.
Особливо готувалися сільські громади до вшанування 50-ліття від дня смерті та 100-річчя від дня народження поета. В тодішньому культурному й політичному піднесенні, зумовленому активізацією діяльності на теренах Товмацького повіту Української радикальної партії, яку 1907 року очолив адвокат доктор Іван Макух, виділялося с. Петрилів. Активісти місцевого товариства «Просвіта» на чолі з Павлом Мазуриком виступили після насильницької смерті відомого священика-патріота Марка Каганця в Коропці проти утисків поль ... Читати далі »
Переглядів: 843 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024